BAKOM LÅS OCH BOM. ”I framtiden kan avgörande beslut om vem som ska äga människors hem komma att fattas i slutna styrelserum långt över huvudet på dem som är direkt berörda.” Foto: MOSTPHOTOS

Debatt: Självklart ska hyresgäster ha inflytande

Pedram Kouchakpour, regionschef för Hyresgästföreningen västra Sverige, vänder sig mot de nya ägardirektiven för de fyra allmännyttiga bostadsbolagen i staden.

  • Publicerad 14:00, 3 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka. Så står det i årets kommunala budget. Men trots det fattade majoriteten av Göteborgs politiker nyligen ett beslut som går stick i stäv med de stolta ambitionerna.

Det handlar om nya ägardirektiv för de fyra allmännyttiga bostadsbolagen i staden. I de gamla direktiven stod det tydligt att innan beslut fattas om utförsäljningar till utomstående bolag ska de folkvalda i kommunfullmäktige säga ja eller nej.

Fullbordat faktum

Men i de nya direktiven finns den formuleringen inte längre kvar. Det innebär att i framtiden kan avgörande beslut om vem som ska äga människors hem komma att fattas i slutna styrelserum långt över huvudet på dem som är direkt berörda.

Det här är naturligtvis ett steg i totalt fel riktning. I stället för att öka möjligheten till just delaktighet och inflytande försämras den än mer med de nya direktiven. Och för de hyresgäster som bor i de lägenheter som kan komma att säljas har möjligheterna till direkt inflytande gått från ett redan tidigare dåligt läge till ett ännu sämre.

För oss är det självklart att hyresgäster inte ska kunna ställas inför fullbordat faktum och mötas av en lapp i brevlådan som talar om att ditt hem är sålt, Naturligtvis ska de ha inflytande och kunna påverka beslut som rör deras hem, trygghet och livsmiljö.

Program för jämlik stad

Det hade kunnat skrivas in i de nya ägardirektiven - om viljan funnits att på allvar leva upp till de stolta ambitioner som staden i så många andra sammanhang ger uttryck för.

För vid samma möte bara några timmar innan ägardirektiven klubbades igenom antog kommunfullmäktige ”Program för en jämlik stad 2018-2026”. Även där är stärkta förutsättningar för delaktighet, inflytande och tillit ett av målen.

För oss är det en självklarhet att också de kommunala bostadsbolagen ska arbeta enligt samma riktlinjer och därmed ge sina hyresgäster ökat inflytande över de beslut som fattas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG