Historiska hus. Snart är det dags för de gamla landshövdingehusen i Majorna att renoveras. Vad händer med hyrorna då? undrar insändarskribenten. Foto: magnus johansson

Debatt: Skapa ett alternativ till Hyresgästföreningens monopol

Debattören Ulf Granath efterlyser ett större engagemang bland hyresgäster och ett alternativ till Hyresgästföreningen.

  • Publicerad 13:00, 11 dec 2017

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Så var det de boende i Majornas tur, eller otur om man så vill, att få dyra renoveringar. Det spekuleras i att det blir rejäla hyreshöjningar. Självklart är att det är många som oroar sig, framförallt de boende som är äldre.

Det är de gamla landshövdingehusen som skall renoveras. Jag är övertygad om att det inte är mycket till hjälp de boende får av Hyresgästföreningen. Det är min erfarenhet och har kunnat bevittnas av ett antal insändare i denna tidning. Organisationen har förvisso vaknat med att bjuda de boende till information som inte var så vanligt tidigare.

En kartläggning gjordes av Hyresgästföreningen i våras och man hade då kommit fram till att var tredje boende kan tvingas att flytta. Återigen hoppas Hyresgästföreningen på en lagändring. Det är en stående del av vad organisationen har för tröst till alla boende runt om i landet och som varit i många år.

Familjebostäder är inte särskilt återhållsamma med att höja hyran efter en renovering enligt erfarenhet. Det är viktigt att de boende lär sig vad det är som skall påverka en hyreshöjning i samband med renovering. Det kan inte Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen är idag enligt min mening en mycket svag organisation med många konstiga metoder, inte minst när det gäller att hantera förtroendevalda och gå med på höga hyreshöjningar. Det är dock många medlemmar som tror att man måste vara med i organisationen, annars kanske man blir vräkt. Så är det naturligtvis inte.

Det är högst märkligt att denna organisation i modern tid har monopol på att förhandla hyror. Man kan undra vilka som tjänar på det? Det bästa skulle vara om de boende i större utsträckning engagerad sig mer och att skapade ett alternativ till Hyresgästföreningen i hela landet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG