​industri. Göteborg har en lång tradition som industristad. Foto: MOSTPHOTOS

Debatt: Skapa ett industrihistoriskt center

Till skillnad från många andra industristäder har Göteborg inget industrimuseum. Det vill en rad debattörer ändra på inför stadens 400-årsjubileum.

  • Publicerad 11:40, 29 jan 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

400-årsjubileet närmar sig med stormsteg. Staden ska fira. Göteborg ska klä upp sig, skicka ut inbjudningar, duka borden och bjuda till fest. Ge sig själv en present, något bestående för framtiden. Och det är staden värd. Anspråkslöshet är en dygd men fyller man fyrahundra år - då slår man på stort. Vi som älskar vår stad har höga förväntningar.

Vad ska då staden bjuda på 2021? Stadens centrum ligger numera nära gamla Götaverkenområdet. För denna unika tomt finns ännu inga officiella planer. Omgiven som den är av fem stora varvskranar är den som klippt och skuren för Göteborgs kulturhistoriska och industriella pärla - en arkitektoniskt och innehållsmässigt slående byggnad: ett varvs- och industrihistoriskt center.

Berättelserna om det som har hänt, varför, och hur detta formade staden. Pejlingen in mot framtiden, vad är på gång? Får man pröva på? Forskare. Skolklasser. Avstampet i den för hela landet så spännande och viktiga industrihistorien. Nyfikenheten på vart den tekniska utvecklingen är på väg.

Nordens största industristad med Nordens största hamn. Så mycket måste berättas innan bilderna bleknar. Det som formade och formar staden och hela regionen och som försörjde folk. Exporten, järnet, elektrifieringen, textilindustrin på den tiden, gjuterierna, skeppsbyggeriet, fordonen, kullagren, elektroniken, nanotekniken, mekatroniken och snart de flygande bilarna. Och människorna inte minst, som i vågor invandrat, arbetat, satt sin prägel på staden Göteborg. Alla äventyr, de personliga berättelserna, tragedierna, bragderna, de roliga historierna, allt vi inte vill ska sjunka ner i glömska. Erfarenheter som vi behöver få berättade. Humorn, detta viktiga lyftredskap när ingenting annat hjälpte.

Industristäder har ofta ett industrimuseum. Dock inte vår stad. Inför jubileet har vi nu chansen att verkligen komma ikapp med råge. Utan Göteborg hade viktiga delar av den industriella utvecklingen i Sverige inte kommit till stånd. Centret ska bli en mötesplats, lika självklart att besöka som Liseberg. Också ett naturligt och återkommande besöksmål för skolor, studenter och forskare. En arena för det viktiga samtalet om Sveriges resa in i framtiden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG