Kungsladugårdsskolan. Nu backar skolan om förslaget på större klasser, i alla fall för de yngre barnen. Foto: Gabriel Tjulander

DEBATT: Språkligt snömos om Kungsladugårdsskolan

Efter turerna kring Kungsladugårdsskolan - där skolan nyligen backade från beslutet om större klasser - har läsaren Anders Hill reagerat på politikers och tjänstemäns "fluffiga" språkbruk kring skolbudgeten. Hans lästips: Esaias Tegnér.

  • Publicerad 11:57, 6 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är allom känt att de numera återkommande PISA-undersökningarna, sänker de svenska skolresultaten till botten i världslistan. 

Frågan är hur svenska -  och i synnerhet göteborgska  - politiker och tjänstemän inom skolförvaltningarna skulle stå sig i en internationell jämförelse….?

Frågan ter sig berättigad efter att ha läst artikeln i  senaste numret av Göteborg Direkt, där penga- och resursdiskussionerna kring Kungsladugårdsskolan refereras.

LÄS MER: Nya budet: Kungen backar om större klasser

En ansvarig tjänsteman, säger:

- De medel som har skapats räcker inte till……. Här skapas medel, ungefär som om man hade en sedelpress i källaren på skolförvaltningen. Det är tydligen inte som i normalfallet att man får dra in på något för att ge åt något annat,…helt enkelt omprioritera.

Det här fluffiga språkbruket, som mestadels återfinns bland politiker och tjänstemän inom offentlig förvaltning, är antingen resultatet av bristfälligt tankearbete, eller medvetna semantiska krumbukter, ägnade att undvika klartext och slå blå dunster i ögonen på läsare. En skolpolitiker säger vidare i sammanhanget att; - "…syftet med att tillföra pengar var att göra skillnad på skolorna ..” Skillnad gällande vadå??  Skillnad i en jämlik skola ??

"Det dunkelt sagda är det det dunkelt tänkta", skrev Esaias Tegnér. En svensk skald, som åtminstone fordomdags, brukade omnämnas i svensk skola ….. 

LÄS MER: DEBATT: Vi förstärker skolorna i Majorna-Linné

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG