Foto: New Beacons

DEBATT: "Stadslinbanan en tvärlänk i kollektivtrafiken"

Projektledarna Jeanette van Zalingen och Johanna Möllersten ger insändarskribenten Olle Rosén svar på tal om stadslinbanan.

  • Publicerad 09:15, 14 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Replik till Olle Rosén, Göteborg Direkt 21 april: Tanken med linbanan är att göra just det som du efterfrågar – att binda ihop det expansiva Hisingen med den övriga staden.

Den gör det möjligt för fler att resa snabbt och smidigt från Wieselgrensplatsen via Västra Ramberget och Lindholmen till Järntorget och i motsatt riktning. Stadslinbanan blir en ny och välbehövlig tvärlänk i kollektivtrafiken som avlastar centrum och minskar dagens trängsel där. Jämförelsen med linbanan i London, Emirates Air Line, är inte helt rättvisande.

Även om båda satsningarna bygger på linbaneteknik finns viktiga skillnader. Linbanan i London är främst byggd för besökare och turister och biljettpriset är högre än i den övriga trafiken.

I Göteborg planerar vi för en linbana som är helt integrerad med övrig kollektivtrafik där samtliga fyra stationer får direktkoppling till stadens spårvagns- och/eller busstrafik och man reser med vanlig Västtrafikbiljett.

Ännu är inget definitivt politiskt beslut om att bygga Göteborgs stadslinbana fattat.

Det sker först 2019 när alla nödvändiga utredningar är klara. Linbanan ingår i den så kallade Sverigeförhandlingen med staten, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen (som äger Västtrafik) och EU som finansiärer. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG