Foto: Mostphotos

DEBATT: "Ta tåget ut i världen"

Om Sverige och Europa ska kunna nå de globala klimatmålen måste flygandet minska, och om det ska ske utan att vi slutar resa utomlands så är lösningen helt enkelt höghastighetsjärnväg och nattåg. I EU, Sveriges riksdag och i Göteborg driver Miljöpartiet på för klimatansvar och bättre tåg, skriver Ulf Kamne (MP), Kommunalråd i Göteborg och Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker

  • Publicerad 13:10, 3 aug 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Just nu diskuterar partierna i Sveriges riksdag om Sverige ska bygga järnväg för höghastighetståg, eller inte. För Göteborg är frågan avgörande, och utifrån ett europeiskt perspektiv är den svenska debatten lite märklig.

Frankrike, Spanien och Italien har redan knutit samman sina stora städer med höghastighetståg. Tyskland fortsätter att bygga ut sina höghastighetsjärnvägar, och Danmarks första höghastighetsjärnväg öppnar nästa år.

I princip alla länder som byggt en höghastighetsjärnväg har även beslutat att planera och bygga ytterligare linjer. Detta visar tydligt den framgång och nytta som dessa länder får av höghastighetståg. 

EU stödjer aktivt arbetet med att bygga samman järnvägarna över landsgränserna och många av de höghastighetsbanor som nu är under uppbyggnad kommer förbättra kopplingen mellan Sverige och Tyskland och länderna vid medelhavet.

Utvecklingen i Europa gör att när den svenska höghastighetsjärnvägen är byggd kommer det vara möjligt att kliva på tåget i Göteborg på kvällen och nästa morgon kunna äta frukost i Rom, Barcelona eller Bordeaux.

Många väljer redan bort flyget för dess stress, köer, trängsel och klimatpåverkan. Allt fler väljer tåget för semestern och antalet resor med nattåg till Berlin har fördubblats på ett år samtidigt som försäljningen av interrailkort ökar kraftigt. 

Det märkliga med den svenska debatten om höghastighetståg är att de största riksdagspartierna argumenterar som om Sveriges klimatmål är en annan fråga, eller som om Sverige är en ö i havet utan koppling till Europa. Och eftersom det europeiska perspektivet saknas i debatten så saknas även svaret på frågan: Om Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Danmark kan bygga för höghastighetståg, varför kan då inte Sverige?

I EU, Sveriges riksdag och i Göteborg driver Miljöpartiet på för klimatansvar och bättre tåg. Utöver att bygga för höghastighetståg i Sverige måste bokningssystemet göras om. Det ska självklart vara lika enkelt att boka internationella tåg som det är att boka internationella flyg. Vi driver på för att det som är bra för miljö och klimatet ska gynnas, och att det som förstör vårt klimat ska stå för notan. Regeringens överenskommelse om höghastighetståg och flygskatt är två viktiga steg i denna omställning.

Om Sverige och Europa ska kunna nå de globala klimatmålen måste flygandet minska, och om det ska ske utan att vi slutar resa utomlands så är lösningen helt enkelt höghastighetsjärnväg och bra nattåg.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11