TRÖTT. Tonåringar skulle klara skolan bättre om de fick sovmorgon, menar debattören. Foto: Mostphotos

DEBATT: "Tonåringar behöver sovmorgon"

"Fördelarna med att börja senare gör att jag tror att det skulle gå bättre för många elever i skolan", skriver debattören Telma.

  • Publicerad 13:33, 17 sep 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jag irriterar mig på att många högstadieklasser ofta börjar klockan 8. Det finns forskning som visar att man blir tröttare i tonåren och det är i högstadiet man får de första betygen som betyder något.

Jag tycker att man borde börja tidigast klockan 9 istället. För det första kan man fokusera och prestera bättre redan på de första lektionerna för att man har sovit ut. För det andra får man mindre frånvaro för att det inte blir så stressigt på morgonen. För det tredje har man mer tid att plugga och göra läxor på kvällarna eftersom att man inte är lika trött.

Det finns ju såklart också nackdelar, till exempel att man skulle behöva sluta senare för man måste ju fortfarande ha med alla ämnen i läroplanen. Det skulle man dock kunna lösa genom att ta bort onödigt långa raster på opassande ställen.

Fördelarna med att börja senare gör att jag tror att det skulle gå bättre för många elever i skolan.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG