DEBATT: "Unik chans för gratistidningarna i valet"

Årets val kan bli valet med de sämst informerade väljarna i modern tid. Gratistidningar, som Göteborg Direkt, har ett ansvar att se till att så inte blir fallet. Det skriver Sakari Pitkänen, f.d gratistidningsutgivare och en av initiativtagarna till Metro på 1990-talet.

  • Publicerad 09:15, 20 feb 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den nära politiska bevakningen har traditionellt bedrivits av lokala morgontidningar. Historiskt har landets omkring 160 prenumererade morgontidningar både tagit det största ansvaret för den lokala bevakningen och haft flest läsare av densamma. 

Men historia är just... historia. 

För trettio år sedan läste åtta av tio en morgontidning. I dag är det bara fem av tio.  

Antalet anställda på svenska nyhetsredaktioner har minskat med sju procent eller minst 370 personer på två år.

Detta är en trend som pågått länge. Men till helt nyligen kunde den i någon mån motverkas av att tidningarna publicerade sig gratis på nätet.  Det gjorde att fler än, de allt färre, prenumeranterna kunde ta del av morgontidningarnas lokala bevakning. 

I dag är praktiskt taget alla nyheter i lokala morgontidningarna instängda bakom en betalvägg.  

Det är inget att moralisera över. 

Resultatet blir dock att väljarna i årets val riskerar att bli historiskt oupplysta om den lokala politiken. 

Färre bevakar och färre läser.

Det saknas dock inte information. Våra flöden svämmar över av det. Men all information är inte upplysande. Tvärtom är en del förvirrande, förklenande och rent av förljugen. 

Därför vilar det ett stort ansvar på de journalistiska medier som fortfarande finns kvar och når ut lokalt i Sverige. Det är tidningar som denna, en av de omkring 300 gratistidningar som ges ut i landet. 

Jag har varit utgivare av en sådan. Det var Metro, då landets största tidning. Den ges främst ut i Stockholm, Göteborg och Malmö. Metro skilde sig från de betalda konkurrenterna på många vis, bland annat genom att vi hade en hög andel unga läsare.

Inför valet 2006 bestämde vi att Metro hade ett ansvar gentemot våra unga läsare. Valdeltagandet bland de unga väljarna hade sjunkit under flera val i följd. 1982 röstade 91 procent av de manliga förstagångsväljarna och 86 av kvinnorna. 20 år senare gick bara 72 procent av männen och 69 procent av kvinnorna till valurnorna. 

Metro ville bryta den trenden. En månad före valet den 17 september 2006 drog vi igång kampanjen ”Rösta”. 

Under ledning av kampanjgeneralen Martin Eriksson hittade vi varje dag vinklar för att väcka intresse för politik och valet. Vi tryckte upp knappar som både dåvarande statsminister Göran Persson och hans utmanare, moderatledaren Fredrik Reinfeldt glatt visade upp. 

Resultat: Valdeltagandet för förstagångsväljare vände uppåt och har ökat sedan dess! 

Nej, vi tog inte åt oss äran för detta trendbrott.  Men det kan knappast ha skadat att Sveriges mest lästa tidning varje dag i en månads tid drev frågan om att delta i valet. 

Jag brukar ofta citera Woody Allen när han säger: ”90 percent of sucess is showing up”. Bara de som faktiskt är på plats kan vinna. Och i dag är det ett faktum att på väldigt många orter är lokaltidningens journalister den enda som är på plats. 

De lokala gratistidningarna har därför en unik chans att i valet 2018 visa att de behövs för demokratins skull. 

Jag hoppas och tror att de tar den. 

Ingen vill väl ha rekorddumma väljare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG