Privat. Lundby Närsjukhus startade 1928 och 1994 övergick det i privat regi. Foto: Lina Isaksson

Debatt: "Upphandlad vård innebär en besparing för regionen"

En artikel publicerad den 27 oktober i GöteborgDirekt ondgör sig Socialdemokraternas Ann-Christine Andersson över upphandlingen av vård på Lundby Närsjukhus men tyvärr finns det många fel i det som skrevs.

  • Publicerad 17:28, 7 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Faximil. Göteborg Direkts webbupplaga 27 oktober. Foto: Faximil

Vi kan börja redan i ingressen, där det står att inget vårdföretag, ville driva sjukhuset vidare under vårens upphandling.

Detta är inte sant! Capio har haft många och långa dialoger med VGR om denna upphandling. Dessa dialoger handlade om vissa av förutsättningarna och krav i upphandlingsunderlaget. Att då skriva att ingen ville driva vidare är inte korrekt.

Läs artikeln här: S-kritik mot nya villkor för Lundby sjukhus

En av de stora punkterna som diskuterades, var en karensklausul om att ingen personal fick anställas på Lundby Närsjukhus inom sex månader efter de lämnat en tjänst inom VGR. I min värld är det ett mycket orimligt krav. Idag jobbar ca 180 personer på Lundby sjukhus och ca 14 500 på Sahlgrenska. Att då känna ett så stort hot av att någon eventuellt skulle gå över till ett privat sjukhus, känns nästan lite hysteriskt.

Vi får heller icke glömma att den vård som ges på Lundby är beställd av VGR för våra invånare så att en person arbetar på Lundby eller på Sahlgrenska har i slutändan ingen betydelse för varken VGR eller Hisingsborna.

Vidare måste jag korrigera ett detaljfel, det står att avtalet upphör den 1 jan 2021, vilket också är fel, det upphör den 31 dec 2020.

Att upphandla vården innebär en besparing för regionen vilket gör att mer resurser kan läggas på vård som vi bedriver i egen regi. Att ett företag som utför all den vård som vi föreskriver i upphandlingen sedan skulle bedriva vård utanför sin ordinarie verksamhet kan ju aldrig vara regionens ensak. Detta gör redan idag de flesta vårdgivare som vi har avtal med exempelvis Carlanderska.

Låt oss få så mycket vård vi kan för våra skattemedel oavsett om det är i egen regi eller privat, det är det bästa för Hisingsborna.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57