Privat. Lundby Närsjukhus startade 1928 och 1994 övergick det i privat regi. Foto: Lina Isaksson

Debatt: "Upphandlad vård innebär en besparing för regionen"

En artikel publicerad den 27 oktober i GöteborgDirekt ondgör sig Socialdemokraternas Ann-Christine Andersson över upphandlingen av vård på Lundby Närsjukhus men tyvärr finns det många fel i det som skrevs.

  • Publicerad 17:28, 7 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Faximil. Göteborg Direkts webbupplaga 27 oktober. Foto: Faximil

Vi kan börja redan i ingressen, där det står att inget vårdföretag, ville driva sjukhuset vidare under vårens upphandling.

Detta är inte sant! Capio har haft många och långa dialoger med VGR om denna upphandling. Dessa dialoger handlade om vissa av förutsättningarna och krav i upphandlingsunderlaget. Att då skriva att ingen ville driva vidare är inte korrekt.

Läs artikeln här: S-kritik mot nya villkor för Lundby sjukhus

En av de stora punkterna som diskuterades, var en karensklausul om att ingen personal fick anställas på Lundby Närsjukhus inom sex månader efter de lämnat en tjänst inom VGR. I min värld är det ett mycket orimligt krav. Idag jobbar ca 180 personer på Lundby sjukhus och ca 14 500 på Sahlgrenska. Att då känna ett så stort hot av att någon eventuellt skulle gå över till ett privat sjukhus, känns nästan lite hysteriskt.

Vi får heller icke glömma att den vård som ges på Lundby är beställd av VGR för våra invånare så att en person arbetar på Lundby eller på Sahlgrenska har i slutändan ingen betydelse för varken VGR eller Hisingsborna.

Vidare måste jag korrigera ett detaljfel, det står att avtalet upphör den 1 jan 2021, vilket också är fel, det upphör den 31 dec 2020.

Att upphandla vården innebär en besparing för regionen vilket gör att mer resurser kan läggas på vård som vi bedriver i egen regi. Att ett företag som utför all den vård som vi föreskriver i upphandlingen sedan skulle bedriva vård utanför sin ordinarie verksamhet kan ju aldrig vara regionens ensak. Detta gör redan idag de flesta vårdgivare som vi har avtal med exempelvis Carlanderska.

Låt oss få så mycket vård vi kan för våra skattemedel oavsett om det är i egen regi eller privat, det är det bästa för Hisingsborna.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11