HÖJD PENSIONSÅLDER. "Deras livslängd ökar inte" Foto: Mostphotos

DEBATT: "V står inte bakom att pensionsåldern höjs"

Gruppen lågavlönade/lågutbildade kvinnor glöms bort när man talar om ökade livslängder. Det skriver Vänsterpartiets Eva Olofsson, Jan Alexandersson och Carina Örgård i en debattartikel.

  • Publicerad 12:15, 21 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi i Vänsterpartiet står inte bakom förslaget att höja pensionsåldern. Regeringen har i en remissomgång frågat vad i Västra Götalandsregionen tycker. Det förslag om stegvis höjd pensionsålder, som övriga partier nu står bakom i riksdagen, drabbar i första hand kvinnor med låga inkomster.

När det nu föreslås högre pensionsålder med hänvisning till att vi lever allt längre, så är det gruppen lågavlönade/lågutbildade kvinnor som glöms bort. Deras livslängd ökar inte. Ofta orkar de inte heller jobba fram till dagens pensionsålder, utan de lämnar arbetslivet i förtid.

Att få välja att arbeta längre upp i åldrarna är bra. Många arbetsgivare och arbetstagare är överens om det och använder sig redan idag av denna möjlighet.

Men om alla ska kunna jobba längre behöver arbetslivet se annorlunda ut. Det krävs bättre arbetsmiljö, arbetstidsförkortning och insatser för att ta tillvara äldre anställdas erfarenheter i arbetslivet. Dessa förbättringar finns inte på plats idag i samhället och vi tycker att de ska finnas innan åldersgränserna ändras.

Inte minst har vi som arbetsgivare i Västra Götalandsregionen för nästan 40.000 kvinnor ett stort ansvar för att göra det möjligt att orka jobba längre i till exempel vårdyrkena och inom kök/lokalvård/tvätt.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11