Foto: Wikimedia Commons

DEBATT: Vad skall man skylla på när det gäller Västlänken?

"Vi vet ju att Västlänkens dragning via Haga är resultatet av Anneli Hultens lögner och falskspel när hon avvisar Banverkets förstärkningsalternativ." Så skriver signaturen "Hisings-Bo" i ett debattsvar till Lena Malm (S) efter hennes inlägg om genomgående järnväg i Göteborg.

  • Publicerad 10:30, 9 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Lena Malm (S) kände sig föranledd att kommentera min fråga om ”Makt är viktigare än att värna Göteborgs bästa”, men gjorde det genom ett påstående att vi behöver en genomgående järnväg. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att man inte har något intresse av att stoppa skövlingen.

LÄS OCKSÅ: Därför behövs en genomgående järnväg i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Makt är viktigare än att värna om stadens bästa

Visst kan en genomgående järnväg vara bra, med rätt utformning, till exempel den befintliga Gårdatunneln, men en tunnel som gör en U-sväng på flera onödiga kilometer och förorsakar längre restider för nästan alla som reser måste man nog vara politiker för att försvara.

Ingen har ifrågasatt behovet av en utbyggd kollektivtrafik, utan snarare varför pengarna läggs på det sämsta och dyraste alternativet, som dessutom skadar miljö, kultur, hälsa och riskerar skador på många fastigheter. Att det behövs en genomgående järnväg och att det är helt avgörande att Västlänken byggs för att uppnå förbättringar är rent nonsens, och hela inlägget är samma faktabefriade propaganda som upprepas gång på gång med allt mindre trovärdighet.

Det borde inte vara svårt att förklara sina beslut om dom är välgrundade. Vi invånare är inte så obildade och dumma som politiker och Trafikverket ger antydningar om. Men viktigast av allt är att ”våra” politiker vågar ompröva besluten när verkligheten kommer ikapp dom drömmar och visioner som låg till grund för beslutet, och det är här det brister och det skapar snarare ilska än oro.

Vi vet ju att Västlänkens dragning via Haga är resultatet av Anneli Hultens lögner och falskspel när hon avvisar Banverkets förstärkningsalternativ.

Vi vet att Riksrevisionen har ”sågat” Västlänken.

Vi vet att Trafikverket slirar på sanningen och försöker dölja besvärande siffror.

Vi vet att regeringen (Anna Johansson) avslog alla överklaganden utan en enda motivering.

Vi vet att Västlänkens utformning inte uppfyller dom flesta av regeringens 6 villkor.  

Vi vet att alla ”Göteborgsförslag” angående Västlänken avslås.

Vi vet nu att skövlandet av staden kommer att fortgå fastän det inte är klart att tunneln får byggas.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

När det gäller ett annat uppmärksammat ärende kommenterade Ann-Sofie Hermansson att hon skulle agerat annorlunda om hon fått informationen tidigare. Lika lätt kan man inte slinka undan när det gäller Västlänken. Allt om tunnelns tillkortakommanden finns att läsa i överklagan till regeringen och till MMD. Inget är hemligstämplat. Vill man ha det i en mer lättläst form finns mycket information på skonagoteborg.nu. Om man som ansvariga politiker inte läser och sätter sig in i detta, eller läser och inte agerar, är det uppenbart för mig att det inte är Göteborgs bästa som har högsta prioritet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG