En demokratisk fråga. ”I en demokrati är det väljarna som själva bestämmer vad som är en valfråga och inte. Inte självutnämnda förståsigpåare…” menar signaturen Cyklistväljaren. Foto: NCC/Trafikverket/Tomorrow AB Kanozi

DEBATT: "Valfrågor avgörs av väljarna"

Signaturen "Cyklistväljaren" bemöter Anders Högström debattinlägg om att Västlänken inte blir en valfråga om medierna gör sitt jobb.

  • Publicerad 13:00, 13 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I GöteborgDirekt nr 17 påstår signaturen Anders Högström att Västlänken inte blir en valfråga om medierna gör sitt jobb. Dock utan att beskriva vad detta jobb skulle bestå av eller ha för mål. Eller ens varför detta behövs. Redan där körde han i diket.

Men vad som är riktigt beklämmande är hans syn på demokrati. Att Västlänken inte skulle bli en valfråga beror alltså på diverse sakfrågor mellan kommun och stat.

Varför inte bara skriva att ni medborgares åsikter inte räknas? Din åsikt är alltså oväsentlig eftersom det finns sakfrågor som du i din okunskap inte förstår. Kan man ha en större missaktning mot grunden för demokratin?

En röst för ett Västlänkskritiskt parti kommer knappast ha någon stor påverkan på vår framtid vad gäller länken. Det förstår de flesta. Men man har tagit ställning. Det är nämligen så demokrati fungerar, oavsett vad Anders Högström tycker.

Sedan påstår han att vissa partier ljuger, genom att med hans egna ord ”lova” att Västlänken kommer stoppas om man röstar på dem. Det är lika dumt som att påstå att alla partiers vallöften kommer att infrias bara DU röstar på dem. Alla vuxna vet vad ett vallöfte betyder då partier inte får absolut majoritet.

Det är inte hederligt att anklaga andra för lögn med så dåligt på fötterna.

Menar han att om jag röstar på partier som VILL ha Västlänken så blir den GARANTERAT en samhällsvinst?

Tänk så enkelt det kan vara!

Skulle politiker på allvar hållas ansvariga vid sina ord skulle det bli en lite trist stämning efter ett tag...

Vad som blir en valfråga avgörs av, gissa vem, väljarna!

En på höga hästar sittandes tyckare kan likt en ständig (eller ofullständig) sekreterare påstå saker, men till syvende och sidst är det i en demokrati väljarna som själva bestämmer vad som är en valfråga och inte. Det är inte självutnämnda förståsigpåare som gör det. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG