Fri att välja. Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd, tillbakavisar i en debattartikel att Lagen om valfrihet i hemtjänsten skulle var en flopp. Foto: Mostphotos/Liberalerna

DEBATT: Valfrihet kommer bli en självklarhet

Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd, tillbakavisar i en debattartikel att Lagen om valfrihet i hemtjänsten skulle var en flopp. "Tvärtom så går det enligt de förväntningar som kommunen har." skriver hon.

  • Publicerad 14:51, 9 mar 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Läs också: Floppen: Knappt en procent valde privat hemtjänst

Det är för tidigt att hävda att Lagen om valfrihet inom hemtjänsten är en flopp. Under första månaden valde 80 personer annan utförare än den kommunala. Tvärtom så går det enligt de förväntningar som kommunen har. Vi ligger på samma nivå som Norrköping där 1 procent valde en annan utförare än den kommunala hemtjänsten vid införandet av LOV år 2017. Jag är säker på att fler och fler göteborgare kommer att nyttja sin rätt till valfrihet ju längre tiden går.

Daniel Bernmar (V) är ansvarigt kommunalråd för äldreomsorgen i Göteborg. Hans politiska mål har under den här mandatperioden varit att se till att äldre i Göteborg inte ska få välja sin hemtjänst. För oss liberaler är det en självklarhet att äldre ska kunna få välja mellan kommunal och privat utförare av hemtjänst.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Den största utmaningen vi nu står inför är att se till att alla äldre i Göteborg får ta del av valfriheten. Det finns idag stadsdelar där privata utförare inte kan erbjudas som utförare av hemtjänst. Det beror till stor del på att de rödgröna har skickat signaler om att de inte är välkomna till Göteborg. På det sättet har man faktiskt lyckats med bedriften att göra Göteborg mer orättvis och ojämlikt än tidigare.

Att få utförare valt att etablera sig i Göteborg beror inte på att företagen inte kan leva upp till våra högt ställda krav på kvalitet. Vi är eniga om att kraven ska vara högt ställda. Det beror på att man inte vet om Göteborg i framtiden kommer vara en stad där valfrihet tillåts komma de äldre till del eller inte.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG