Rapport. FN:s nya klimat- och livsmedelsrapporter visar att situationen för världens fattigaste människor är akut. Foto: Mostphotos

DEBATT: "Världshungern ska bekämpas med klimatpolitik"

Debattören Jonas Paulsson från organisationen Köttfri måndag anser att klimat- och matpolitik är lösningen på världens akuta hungersnöd.

  • Publicerad 12:15, 13 okt 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hungern i världen ökar för tredje året i rad. Det visar FN:s rapport “The State of Food Security and Nutrition in the World 2018”. Det absoluta antalet undernärda människor har ökat till nästan 821 miljoner år 2017, från cirka 804 miljoner år 2016. FN:s vision är att utrota hungern till 2030.

Tyvärr vill inte svensk köttindustri ställa om till proteinrika växtbaserade produkter. När Köttrådet träffades tidigare i höst var fokuset att skapa en ökad efterfråga på svenskt kött genom att marknadsföra det som klimatsmart. Men att grönmåla svenskt kött löser inte några klimatproblem.

Enligt Naturvårdsverkets rapport "Hållbara konsumtionsmönster" är utsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton växthusgaser per år och 75 procent av de utsläppen kommer från kött- och mejerikonsumtion. Om Sverige ska kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen per person från maten till globalt hållbara 0,3 ton år 2050 krävs att animalier också koldioxidbeskattas.

Rapporten “Åtgärder för en mer klimatvänlig animaliekonsumtion”, från Vetenskapliga Rådet för Hållbar Utveckling, uppmanar regeringen att prioritera en politik som minskar utsläppen av växthusgaser från produktion av animalier i Sverige och som minskar konsumtionen av de animalieprodukter som har mest negativ påverkan på klimatet, miljön och hälsan.

FN:s nya klimat- och livsmedelsrapporter visar att situationen för världens fattigaste människor är akut. Kommunpolitikerna kan bekämpa klimat- och hungerkrisen genom att i den offentliga matupphandlingen prioritera billiga och klimatsmarta baljväxter i stället för dyra och klimatskadliga animalier. Regeringen bör sänka momsen på vegetabilier och utvidga koldioxidskatten så att den även innefattar kött- och mjölkprodukter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG