Debatt. Den 9 december är det Medicinska sekreterares och sjukvårdsadministratörers dag. Foto: Mostphotos

Debatt: Värna om administrationen

I dag den 9 december vill Vision lyfta och föra fram alla våra medicinska sekreterare och sjukvårdsadministratörer som gör att sjukvården flyter på och vi får den vård vi behöver när vi behöver den.

  • Publicerad 10:13, 9 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det är inte administratörerna och sekreterarna som vårdar oss, däremot ser de till att du kommer dit du ska i rätt tid, de hjälper dig med dina frågor inför ditt besök, de planerar in ditt besök och är den du oftast träffar först när du kommer till sjukvården.

En arbetsdag i administrationen kan vara att boka in besök, skicka kallelser, diagnosregistrera besök för att statistik och underlag till budget ska hamna rätt i vårdens IT-system.

Vidare kan det vara att skriva journalanteckningar, brev, intyg, remisser och liknande utifrån diktat och svara i telefon mellan 8-17.

Som administratör är man även ett stöd för sina kollegor med frågor runt all administration.

Som sekreterare sitter man ofta i en reception ut mot entrén. Man ser och hälsar på alla som kommer in på mottagningen och jobbar aldrig ostört. Man är oftast den första patienten träffar

när de kommer in på mottagningen, vilket kräver ett bra bemötande och ett medmänskligt engagemang i en utsatt situation.

Man träffar många patienter och anhöriga, oftast är det glada möten där man visar dem rätt på mottagningen eller bara byter några ord när de vill prata lite innan sina besök.

Uttryck såsom irritation, ilska, frustration, oro och rädsla kan förekomma och vara svåra att hantera men oftast behöver man bara lyssna.

Så alla ni som någon gång varit i kontakt med sjukvården skänk våra medicinska sekreterare och sjukvårdsadministratörer en extra tanke i dag. Även de som inte alltid syns är viktiga i vården. Och till våra arbetsgivare säger vi, administratörer är viktiga för det är dom som låter vårdpersonalen prioritera vårdarbetet.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11