Debatt. Den 9 december är det Medicinska sekreterares och sjukvårdsadministratörers dag. Foto: Mostphotos

Debatt: Värna om administrationen

I dag den 9 december vill Vision lyfta och föra fram alla våra medicinska sekreterare och sjukvårdsadministratörer som gör att sjukvården flyter på och vi får den vård vi behöver när vi behöver den.

  • Publicerad 10:13, 9 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det är inte administratörerna och sekreterarna som vårdar oss, däremot ser de till att du kommer dit du ska i rätt tid, de hjälper dig med dina frågor inför ditt besök, de planerar in ditt besök och är den du oftast träffar först när du kommer till sjukvården.

En arbetsdag i administrationen kan vara att boka in besök, skicka kallelser, diagnosregistrera besök för att statistik och underlag till budget ska hamna rätt i vårdens IT-system.

Vidare kan det vara att skriva journalanteckningar, brev, intyg, remisser och liknande utifrån diktat och svara i telefon mellan 8-17.

Som administratör är man även ett stöd för sina kollegor med frågor runt all administration.

Som sekreterare sitter man ofta i en reception ut mot entrén. Man ser och hälsar på alla som kommer in på mottagningen och jobbar aldrig ostört. Man är oftast den första patienten träffar

när de kommer in på mottagningen, vilket kräver ett bra bemötande och ett medmänskligt engagemang i en utsatt situation.

Man träffar många patienter och anhöriga, oftast är det glada möten där man visar dem rätt på mottagningen eller bara byter några ord när de vill prata lite innan sina besök.

Uttryck såsom irritation, ilska, frustration, oro och rädsla kan förekomma och vara svåra att hantera men oftast behöver man bara lyssna.

Så alla ni som någon gång varit i kontakt med sjukvården skänk våra medicinska sekreterare och sjukvårdsadministratörer en extra tanke i dag. Även de som inte alltid syns är viktiga i vården. Och till våra arbetsgivare säger vi, administratörer är viktiga för det är dom som låter vårdpersonalen prioritera vårdarbetet.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57