Val. Oppositionen i Göteborg anser att ”det finns brister i valsystemet och hur det tillämpas”. Foto: Flickr

DEBATT: "Västlänken ingen valfråga – om media gör sitt jobb"

Insändarskribenten Anders Högström håller inte med statsvetaren Folke Johansson när denne anser att Västlänken blir en valfråga.

  • Publicerad 13:00, 27 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kommentar på artikeln ”Jämställdhet blir ingen valfråga”: Folke Johansson envisas med att tro att Västlänken blir en valfråga. Det blir det inte om media gör sitt jobb.

Så här ligger det till: Vilken som helst av de fem parterna i Västsvenska paketet kan med rätten bakom sig hävda att ingångna avtal ska hållas och fullföljas. Ingen avtalspart har mer formell makt än nån annan. Däremot ger lagstiftningen företräde åt ett riksintresse, som till exempel Västlänken, vilket skulle kunna genomföras med tvångsmedel mot berörd kommuns vilja. Detta sker dock väldigt sällan, eftersom kommuner vet att de inte har planmonopol när det gäller infrastruktur av riksintresse.

En omförhandling av paketet kräver inte bara att nej-partierna i Göteborg, Vägvalet, Sverigedemokraterna, Kommunistiska partiet och Demokraterna, utopiskt skulle ta makten, det vill säga få över 50 procent i valet.

Det krävs också total enighet mellan ALLA de fem parterna i avtalet om Västsvenska paketet för att förändra nuvarande paket. För att bevara nuvarande pakets omfattning räcker det däremot att en, vilken som helst, av de fem parterna INTE vill ändra på det.

Partierna ovan ljuger för sina väljare när de lovar att röstar man på dem, så kommer Västlänken att stoppas. Det är alltså inte möjligt, knappast ens teoretiskt. Detta borde ju Folke Johansson också veta.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44