Val. Oppositionen i Göteborg anser att ”det finns brister i valsystemet och hur det tillämpas”. Foto: Flickr

DEBATT: "Västlänken ingen valfråga – om media gör sitt jobb"

Insändarskribenten Anders Högström håller inte med statsvetaren Folke Johansson när denne anser att Västlänken blir en valfråga.

  • Publicerad 13:00, 27 apr 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kommentar på artikeln ”Jämställdhet blir ingen valfråga”: Folke Johansson envisas med att tro att Västlänken blir en valfråga. Det blir det inte om media gör sitt jobb.

Så här ligger det till: Vilken som helst av de fem parterna i Västsvenska paketet kan med rätten bakom sig hävda att ingångna avtal ska hållas och fullföljas. Ingen avtalspart har mer formell makt än nån annan. Däremot ger lagstiftningen företräde åt ett riksintresse, som till exempel Västlänken, vilket skulle kunna genomföras med tvångsmedel mot berörd kommuns vilja. Detta sker dock väldigt sällan, eftersom kommuner vet att de inte har planmonopol när det gäller infrastruktur av riksintresse.

En omförhandling av paketet kräver inte bara att nej-partierna i Göteborg, Vägvalet, Sverigedemokraterna, Kommunistiska partiet och Demokraterna, utopiskt skulle ta makten, det vill säga få över 50 procent i valet.

Det krävs också total enighet mellan ALLA de fem parterna i avtalet om Västsvenska paketet för att förändra nuvarande paket. För att bevara nuvarande pakets omfattning räcker det däremot att en, vilken som helst, av de fem parterna INTE vill ändra på det.

Partierna ovan ljuger för sina väljare när de lovar att röstar man på dem, så kommer Västlänken att stoppas. Det är alltså inte möjligt, knappast ens teoretiskt. Detta borde ju Folke Johansson också veta.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57