Gratis? ”Att vara generös med andras pengar går bra ända tills andras pengar har tagit slut.” Det skriver Per Lindström i Medborgerlig Samling. Foto: Markus Andersson

DEBATT: "Vem betalar när det är gratis?"

Per Lindström, Medborgerlig Samling, tycker i ett debattinlägg att Vänsterpartiets idéer om gratis kollektivtrafik för unga och fördubbling av tandvårdsbidraget bara är slöseri med andras pengar.

  • Publicerad 14:00, 12 maj 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiet har verkligen lyckats att slå mynt av sitt samarbete med regeringen bestående av S och MP. Nyligen beslutade riksdagen att göra verklighet av Vänsterpartiets idé med ”gratis” kollektivtrafik för ungdomar under sommaren.

Att vara generös med andras pengar går bra ända tills andras pengar har tagit slut.

Det kan tyckas vara av godo att ungdomar får åka ”gratis” kollektivtrafik, men när skattebetalarnas pengar används till valpropaganda för ett riksdagsparti blir det mest osmakligt.

Vänsterpartiets godhet med ”gratis” kollektivtrafik kommer att kosta skattebetalarna 350 miljoner mer. Sen tillkommer ett antal miljoner eftersom statsbidraget inte täcker hela kostnaden.

För att ta Västra Götalandsregionen som exempel får regionen 58 miljoner i bidrag men Västtrafik räknar med att den slutliga kostnaden blir uppåt 65 miljoner. Slutnotan för skattebetalarna kommer troligen att landa på 400 miljoner eller mer.

Detta är heller inte det enda exemplet på Vänsterpartiets kostsamma godhet. En annan godhet som partiet har marknadsfört stenhårt är en fördubbling av tandvårdsbidraget. Återigen skyfflas skattepengar in med högst tveksamt resultat. En tandläkarräkning går ofta på flera tusen och då blir ett par hundralappar hit eller dit ganska marginellt. Bidrag av den typen har en tendens att bakas in och kunden/patienten får i slutändan betala lika mycket som tidigare.

Vänsterpartiet är goda och du betalar, men förr eller senare kommer dina pengar att ta slut. Tänk på det nästa gång när Vänsterpartiet har varit goda och ordnat något som är ”gratis”.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG