Villaägarna kräver att regeringen och polisen prioriterar villainbrotten så att antalet villainbrott minskar varaktigt. Foto: Mostphotos

DEBATT: "Vi kräver medborgarlöften för färre villainbrott i Göteborg"

I ett debattinlägg kräver Peter Backman, ordförande Villaägarna och Anders Berlin, föreningskonsulent Villaägarna Region Väst en komplettering till de medborgarlöften som redan getts.

  • Publicerad 14:00, 9 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Göteborg är tvåa på listan över Västra Götalands kommuner när det gäller risken att råka ut för ett villainbrott. Under 2017 var antalet polisanmälda inbrott per småhus 1,2 procent, jämfört med 0,7 procent för hela riket. Det visar en rapport från Villaägarna.

För Göteborgs småhusägare är det förstås oroväckande. Att råka ut för ett villainbrott är en integritetskränkning. Inte nog med att man blir bestulen, någon har varit inne i bostaden.

Villaägarna kräver att regeringen och polisen prioriterar villainbrotten så att antalet villainbrott minskar varaktigt. Fler tjuvar måste sättas fast och det brottsförebyggande arbetet stärkas.

Enligt polisen ligger internationella ligor bakom ungefär hälften av inbrotten. Ligorna bygger upp en infrastruktur i landet och inbrotten riskerar att öka. Ligorna måste punktmarkeras och utflödet av gods stoppas. Det handlar också om att förhindra att livstidskriminella och ungdomar begår inbrott.

Medborgarlöften är en modell där polisen och kommunen tillsammans driver och leder det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Medborgarlöften finns numera i nästan alla kommuner, även i Göteborg. Trots att risken för villainbrott är så hög saknar Göteborgs medborgarlöfte insatser mot bostadsinbrott. Medborgarlöften bör inriktas mot villainbrott genom långsiktiga och varaktiga kampanjer för t.ex. grannsamverkan, DNA-märkning med informationskampanj samt genom förstärkt polisnärvaro där ett inbrott skett eftersom inbrottsrisken då är förhöjd för närliggande fastigheter.

Vi vill minska antalet villainbrott i Göteborg. Därför uppmanar vi polisen och Göteborgs kommunpolitiker att komplettera sina medborgarlöften med konkreta åtgärder mot villainbrott.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12