Foto: Mostphotos

DEBATT: "Vill man ha bil får man flytta från stan"

Insändarskribenten Berit tycker att valet är enkelt; skippa bilen om du ska bo i stan.

  • Publicerad 13:12, 23 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Anders Högströms insändare i Göteborg Direkt nummer 22/2018 var excellent! Media ska inte enbart referera vad politiker säger, utan också förklara sammanhangen, så att väljarna ser vad som är sant och vad som är falskt.

Rörande Västlänken verkar många partier inte förstå innebörden av klimatetflyktingar, djurarter som utrotas och så vidare, inte minst på grund av samvetslös biltrafik.

När jag bodde i Stockholm och vi hade trängselskatt och vissa gator var avstängda för genomfart, var det lugnt och skönt i innerstan, men när sedan borgarna vann makten blev innerstan genomfartsled, med ökat buller och avgaser.

Jag var glad att få flytta till Göteborg. Här trodde jag att en vänsterstyrd politisk ledning skulle kunna få bukt med biltrafiken i innerstan. Glömde dock att detta är Volvofabrikernas stad!

Även om så är det livsavgörande att satsa på kollektivtrafik i dessa tider. Bygg en ringmur av parkeringshus för förortens bilar och låt spårvagnar och bussar ta vid för transport in i staden. Lägg ner motorlederna i innerstan och låt enbart taxi, färdtjänst, ambulanser och andra nödvändiga transporter få passera på gatorna.

Det ska ha sitt pris att bo i innerstan, nämligen att lämna bilen. Vill man ha bil så får man flytta ut i förorten.

På sikt kan hela Sverige bli bilfritt, om kollektivtrafiken byggs ut, nationellt och internationellt. Västlänken är ju därför rätt tänkt. Det inser nog även de på Volvo! Bilindustrin har sett sina bästa dagar. Nu gäller det att livet och kollektiva färdmedel.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11