Debatt. Oppositionsråden Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Foto: Socialdemokraterna Göteborg

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.

  • Publicerad 14:34, 24 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hemtjänsten förtjänar att prioriteras.

De som byggt upp vårt land förtjänar trygghet på ålderns höst. Då måste omsorgen bli bättre. Marknadsexperimentet i hemtjänsten är ett misslyckande.

Med vinstjakten följer orimliga minutscheman, bristande tekniska stödsystem och ett konstant resursslöseri. Under de senaste två årtiondena har dessutom var fjärde undersköterska försvunnit i den svenska välfärden, samtidigt som skatterna har sänkts med ofantliga 240 miljarder kronor. Vinstjakt och nedskärningar har lett till en kris i hemtjänsten.

Krisen går ut över både våra äldre och personalen. Hemtjänsten stöttar och vårdar några av våra mest utsatta medborgare – i deras hem och privata sfär. Idag har personalen knappt tid att röra sig mellan de äldres hem, och måste räkna minuterna vid varje besök. Allt mindre tid finns till återhämtning.

Vi socialdemokrater sätter välfärden först. Vi vill genomföra en omfördelning från byråkrati till välfärd och välfärdspersonal. Det är orimligt att kommunens administration fortsätter växa, att interna processer och överdriven dokumentation brer ut sig, medan hemtjänstpersonalen pressas till det yttersta. Det är dags att lita på undersköterskorna och lyssna på vad de säger.

I vårt budgetförslag ville vi minska arbetstiden för nattarbetare, erbjuda betalda arbetskläder till alla i behov, genomföra en särskild lönesatsning för alla välfärdsarbetare samt införa anställningsstopp för alla chefer och all administration. Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler.

Ända sedan de borgerliga partierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, tvångsprivatiserade hemtjänsten i Göteborg har vi socialdemokrater varnat för konsekvenserna av högerns marknadsexperiment. Istället måste vi förbättra arbetsmiljön och öka inflytandet för både våra äldre och personalen. Då måste vi återta kontrollen och stoppa vinstjakten Det är dags att sätta välfärden först.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Corona snuvade Stefan Livh på radiosorti

Berättar om livet i karantän. 31 mars var hans sista dag på jobbet som programledare på Sveriges Radio. Men corona och karantän har hindrat honom från det. – Jag vet inte när mitt sista program blir, säger Stefan Livh.tisdag 7/4 16:23

DEBATT

Pest eller kolera – eller corona

Tradition Tittar man i Göteborgs uråldriga journal kan man se att historiskt sett är corona långt från den enda pandemi som drabbat staden. Digerdöden, pest, smittkoppor och kolera står att läsa.lördag 4/4 16:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57