Debatt. Oppositionsråden Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Foto: Socialdemokraterna Göteborg

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.

  • Publicerad 14:34, 24 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hemtjänsten förtjänar att prioriteras.

De som byggt upp vårt land förtjänar trygghet på ålderns höst. Då måste omsorgen bli bättre. Marknadsexperimentet i hemtjänsten är ett misslyckande.

Med vinstjakten följer orimliga minutscheman, bristande tekniska stödsystem och ett konstant resursslöseri. Under de senaste två årtiondena har dessutom var fjärde undersköterska försvunnit i den svenska välfärden, samtidigt som skatterna har sänkts med ofantliga 240 miljarder kronor. Vinstjakt och nedskärningar har lett till en kris i hemtjänsten.

Krisen går ut över både våra äldre och personalen. Hemtjänsten stöttar och vårdar några av våra mest utsatta medborgare – i deras hem och privata sfär. Idag har personalen knappt tid att röra sig mellan de äldres hem, och måste räkna minuterna vid varje besök. Allt mindre tid finns till återhämtning.

Vi socialdemokrater sätter välfärden först. Vi vill genomföra en omfördelning från byråkrati till välfärd och välfärdspersonal. Det är orimligt att kommunens administration fortsätter växa, att interna processer och överdriven dokumentation brer ut sig, medan hemtjänstpersonalen pressas till det yttersta. Det är dags att lita på undersköterskorna och lyssna på vad de säger.

I vårt budgetförslag ville vi minska arbetstiden för nattarbetare, erbjuda betalda arbetskläder till alla i behov, genomföra en särskild lönesatsning för alla välfärdsarbetare samt införa anställningsstopp för alla chefer och all administration. Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler.

Ända sedan de borgerliga partierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, tvångsprivatiserade hemtjänsten i Göteborg har vi socialdemokrater varnat för konsekvenserna av högerns marknadsexperiment. Istället måste vi förbättra arbetsmiljön och öka inflytandet för både våra äldre och personalen. Då måste vi återta kontrollen och stoppa vinstjakten Det är dags att sätta välfärden först.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11