Mötte kritik. Frölundas Joel Lundqvist och Mats Grauers presenterade det nya klubbmärket onsdagen den 2 februari. Foto: Nicklas Elmrin / BILDBYRÅN

”Det är inte loggan som är problemet”

Själv har jag lösningen: Det är inte loggan som är problemet, det är namnet!

  • Publicerad 12:50, 16 feb 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Fick häromdagen snilleblixten apropå Frölundas nya logga – och deras gamla. Tydligen har vissa problem med orden ”Frölunda indians” såsom varande negativ i koppling till logga med indianansikte. Lika många verkar ha problem med deras försök till ny logga.

Själv har jag lösningen: Det är inte loggan som är problemet, det är namnet!

När det gäller ursprungsbefolkningen i USA, de som kallades indianer, finns massor med kulturella koder. Många negativa, men med ett positivt undantag – Sioux-indianerna.

Tänk efter, indianer klassas i många fördomsfulla beskrivningar som ondskefulla, lögnaktiga och framför allt tjuvaktiga. Men undantaget är alltid Siouxerna. De är i varje film, varje bok, varje serietidning de ädlaste och ärligaste bland indianerna. De står i en klass helt för sig själva i indian-mytologin. Comancher och cheyenner är de mest typiska bland indianerna som krigisk fiende, apacherna de grymmaste, pawneerna de ynkligaste men siouxerna, även kallade lakota, är alltid porträtterade fint.

Så lösningen på Frölundas alla problem är: Byt namn till Frölunda Siouxs, eller Förlunda Lakotas. Proklamera mannen på loggan som Sitting Bull, eller någon av de andra fascinerande sioux-gestalterna i Vilda Västern-mytologin, och ingen kan ha något problem med den.

Vi är GBG