Skärmbunden. "Skolan borde investera i läromedel i form utav böcker och skrivhäften istället för iPads" anser signaturen Elev. Foto: Charlotte Årling

Elev: "Nog med skärmar i skolan"

  • Publicerad 15:57, 6 sep 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Forskning visar att man lär sig och tar in mycket mer information om man skriver för hand...

Jag tycker vi borde minska på skärmar i skolan. Sedan skolor har skaffat skärmar har elever blivit mer splittrade och vissa blir även mindre intresserade utav att lära sig. Jag tycker det är tröttsamt att ständigt höra prat och skratt från elever som visar klipp för varandra. Rektorer, lärare och staten, det är dags att tänka till.

Först trodde många att det var fiffigt att ha till exempel iPads i skolan. Många tänkte nog att detta skulle bli ett effektivt läromedel och sedan har många skolor investerat flera hundra iPads till skolans elever. Då frågar jag detta, lär sig verkligen eleverna? 

Eleverna blir mycket lätt distraherade av iPads, många kollar på till exempel youtube-klipp medan läraren har genomgång. Inte undra på att eleverna inte har en blekaste aning om vad dagens lektion ska handla om.

Jag tycker istället att skolan borde investera läromedel i form utav böcker och skrivhäften. På detta vis får eleverna själva söka i böcker utan att klicka fram och tillbaka på en skärm. Eleverna får även chansen att faktisk skriva sina svar och resonera för hand.

Forskning visar att man lär sig och tar in mycket mer information om man skriver för hand jämfört med att klicka på en skärm. Genom att eleverna själva faktiskt blir tvungna att använda penna, papper och jobba aktivt så blir det antagligen mindre prat under lektionerna, vilket leder till fokus och studiero.

Eftersom detta är helt logiskt undrar jag hur skolorna tänker. Vill ni att eleverna ska lära sig? Om svaret är ja så är det dags att agera, många undervisningstimmar flyger förbi!

Ska verkligen den nuvarande metoden fortsätta och vad blir isåfall slutresultatet? Får eleverna ut något av lektionen eller slutar det med ett underkänt betyg?

Det är endast små förändringar som bör göras men som kommer göra stor skillnad.
 

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21