Skärmbunden. "Skolan borde investera i läromedel i form utav böcker och skrivhäften istället för iPads" anser signaturen Elev. Foto: Charlotte Årling

Elev: "Nog med skärmar i skolan"

  • Publicerad 15:57, 6 sep 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Forskning visar att man lär sig och tar in mycket mer information om man skriver för hand...

Jag tycker vi borde minska på skärmar i skolan. Sedan skolor har skaffat skärmar har elever blivit mer splittrade och vissa blir även mindre intresserade utav att lära sig. Jag tycker det är tröttsamt att ständigt höra prat och skratt från elever som visar klipp för varandra. Rektorer, lärare och staten, det är dags att tänka till.

Först trodde många att det var fiffigt att ha till exempel iPads i skolan. Många tänkte nog att detta skulle bli ett effektivt läromedel och sedan har många skolor investerat flera hundra iPads till skolans elever. Då frågar jag detta, lär sig verkligen eleverna? 

Eleverna blir mycket lätt distraherade av iPads, många kollar på till exempel youtube-klipp medan läraren har genomgång. Inte undra på att eleverna inte har en blekaste aning om vad dagens lektion ska handla om.

Jag tycker istället att skolan borde investera läromedel i form utav böcker och skrivhäften. På detta vis får eleverna själva söka i böcker utan att klicka fram och tillbaka på en skärm. Eleverna får även chansen att faktisk skriva sina svar och resonera för hand.

Forskning visar att man lär sig och tar in mycket mer information om man skriver för hand jämfört med att klicka på en skärm. Genom att eleverna själva faktiskt blir tvungna att använda penna, papper och jobba aktivt så blir det antagligen mindre prat under lektionerna, vilket leder till fokus och studiero.

Eftersom detta är helt logiskt undrar jag hur skolorna tänker. Vill ni att eleverna ska lära sig? Om svaret är ja så är det dags att agera, många undervisningstimmar flyger förbi!

Ska verkligen den nuvarande metoden fortsätta och vad blir isåfall slutresultatet? Får eleverna ut något av lektionen eller slutar det med ett underkänt betyg?

Det är endast små förändringar som bör göras men som kommer göra stor skillnad.
 

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00