Göteborg har gjort Mello-historia

I helgen är det final i Melodifestivalen men även om den inte utspelar sig i Göteborg så har vår stad spelat stor roll i formandet av tävlingens historia.

  • Publicerad 15:00, 7 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Melodifestivalen, vars final hålls nu i helgen, kan vara det teve-program som engagerar svenska tittare mest. Många av de mest klassiska ögonblicken i melodifestivalens historia har faktiskt inträffat i Göteborg.

Från det att Melodifestivalen hölls i Sverige första gången 1959 då Siw Malmkvist vann till 1974 var tävlingen en exklusiv angelägenhet för huvudstaden. Att Göteborg 1975 fick stå som värd för den svenska tävlingen berodde på att ABBA året före vunnit hela Eurovision i Brighton och att den stora finalen därför skulle hållas i Stockholm. 

Oavsett skäl så var det en stor sak att Göteborg 1975 skulle få anordna den svenska Melodifestivalen. Klimatet på sjuttiotalet var dock inte helt välkomnande för populärmusik så samma år anordnades Alternativfestivalen under rubriken “kamp mot kulturens kommersialisering” med band som Nynningen, Södra Bergens Balalaikor, Nationalteatern och Hoola Bandoola Band. Det var under den alternativa festival som Sillstryparn (alltså Ulf Dageby) framförde den klassiska Doin’ the omoralisk schlagerfestival.

När Sverige nästa gång skulle anordna den stora Eurovision var det efter Herreys seger med Diggiloo Diggiley i Luxembourg 1984. Eftersom huvudstaden anordnat den stora finalen 1975 var det nu dags för Göteborg att 1985 stå värd. Givetvis var det den största arenan i Sverige då, Scandinavium, som skulle få vara finalarena. Lika givet var det att Curt-Eric Holmquist skulle få vara dirigent. Dock var programledaren Lill Lindfors kanske inte lika given, men hennes succé var monumental och hennes programledarskap anses av många vara ett av de främsta i programmets historia.

Det många minns mest av finalen 1985 är inte något av de tävlande bidragen utan hur Lill Lindfors mitt under direktsändningen från Scandinavium tappade kjolen. Men efter några sekunders spelat bryderi på ett snyggt sätt fick en ny kjol genom några enkla manövrar. När man vet vad som ska hända är det kanske inte så spektakulärt, men där och då måste en tappad kjol väckt oerhört stor uppmärksamhet och något som gjorde att man ändrade reglerna så att repetitionen inte fick avvika från vad som faktiskt visades i direktsändning.   

När Göteborg 1993 var värd för den svenska finalen var det återigen något nytt som hände. Från starten 1959 hade det varit jurygrupper runt om i landet som röstat fram vinnaren. Men mitt under sändningen 1993 fick programledarna från Triple & Touch meddela att tittarna skulle få vara med och rösta. Låten “Eloise” framförd av Arvingarna fick flest röster både från jurygrupperna och från tittarna och vann.

Vem som vinner helgens Melodifestivalfinal är ännu osäkert när jag skriver den här texten, men att Göteborg spelat roll i tävlingens historia det är jag helt säker på.

Tradition. Oavsett skäl så var det en stor sak att Göteborg 1975. Foto: Svt/ Markus Andersson

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Han tar över som konstnärlig ledare på Backa teater

Göteborgare, skådespelare och regissör Han har spelat teater som både praktikant och anställd skådespelare på Backa teater. Nu återvänder göteborgaren Lars Melin dit som konstnärlig ledare.söndag 28/6 16:10

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

Närings, -kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

Debatt KD och C De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet. måndag 29/6 15:41

KRÖNIKOR

Jernberg: "Hur kan krisen bli en möjlighet?"

Retorik. Kriser kan öppna upp för reflektion och eftertanke. Det ger oss en möjlighet att fundera över hur vi vill fortsätta med våra liv. onsdag 10/6 16:20

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11