Göteborg har gjort Mello-historia

I helgen är det final i Melodifestivalen men även om den inte utspelar sig i Göteborg så har vår stad spelat stor roll i formandet av tävlingens historia.

  • Publicerad 15:00, 7 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Melodifestivalen, vars final hålls nu i helgen, kan vara det teve-program som engagerar svenska tittare mest. Många av de mest klassiska ögonblicken i melodifestivalens historia har faktiskt inträffat i Göteborg.

Från det att Melodifestivalen hölls i Sverige första gången 1959 då Siw Malmkvist vann till 1974 var tävlingen en exklusiv angelägenhet för huvudstaden. Att Göteborg 1975 fick stå som värd för den svenska tävlingen berodde på att ABBA året före vunnit hela Eurovision i Brighton och att den stora finalen därför skulle hållas i Stockholm. 

Oavsett skäl så var det en stor sak att Göteborg 1975 skulle få anordna den svenska Melodifestivalen. Klimatet på sjuttiotalet var dock inte helt välkomnande för populärmusik så samma år anordnades Alternativfestivalen under rubriken “kamp mot kulturens kommersialisering” med band som Nynningen, Södra Bergens Balalaikor, Nationalteatern och Hoola Bandoola Band. Det var under den alternativa festival som Sillstryparn (alltså Ulf Dageby) framförde den klassiska Doin’ the omoralisk schlagerfestival.

När Sverige nästa gång skulle anordna den stora Eurovision var det efter Herreys seger med Diggiloo Diggiley i Luxembourg 1984. Eftersom huvudstaden anordnat den stora finalen 1975 var det nu dags för Göteborg att 1985 stå värd. Givetvis var det den största arenan i Sverige då, Scandinavium, som skulle få vara finalarena. Lika givet var det att Curt-Eric Holmquist skulle få vara dirigent. Dock var programledaren Lill Lindfors kanske inte lika given, men hennes succé var monumental och hennes programledarskap anses av många vara ett av de främsta i programmets historia.

Det många minns mest av finalen 1985 är inte något av de tävlande bidragen utan hur Lill Lindfors mitt under direktsändningen från Scandinavium tappade kjolen. Men efter några sekunders spelat bryderi på ett snyggt sätt fick en ny kjol genom några enkla manövrar. När man vet vad som ska hända är det kanske inte så spektakulärt, men där och då måste en tappad kjol väckt oerhört stor uppmärksamhet och något som gjorde att man ändrade reglerna så att repetitionen inte fick avvika från vad som faktiskt visades i direktsändning.   

När Göteborg 1993 var värd för den svenska finalen var det återigen något nytt som hände. Från starten 1959 hade det varit jurygrupper runt om i landet som röstat fram vinnaren. Men mitt under sändningen 1993 fick programledarna från Triple & Touch meddela att tittarna skulle få vara med och rösta. Låten “Eloise” framförd av Arvingarna fick flest röster både från jurygrupperna och från tittarna och vann.

Vem som vinner helgens Melodifestivalfinal är ännu osäkert när jag skriver den här texten, men att Göteborg spelat roll i tävlingens historia det är jag helt säker på.

Tradition. Oavsett skäl så var det en stor sak att Göteborg 1975. Foto: Svt/ Markus Andersson

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57