Göteborg visar hur städer blir gröna innovationshubbar

  • Publicerad 09:37, 8 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den högteknologiska industrin har gjort Göteborg till ett veritabelt innovationscentrum och kan fungera som en förebild för andra orter i Sverige. Det finns flera viktiga lärdomar att dra, inte minst när det kommer till vikten av att ha policyer av ett lokalt innovationsnav för att utveckla gröna städer.

Historiskt sett har företag inom olika branscher arbetat isolerat - inte utan goda skäl. Den komplexa karaktären av att arbeta tillsammans kring gemensamma innovationer eller produktlösningar kan skapa frågetecken.

Den tiden är dock förbi. Idag går vi mer mot en verklighet där samarbete mellan företag från olika sektorer är vanligt. Inte minst för att man som verksamhet ska kunna förnya sig och bygga gröna lösningar.

Samarbete mellan stora etablerade företag och nystartade företag är avgörande för att främja grön innovation. Göteborg är ett utmärkt exempel på denna trend. Större företag kan utnyttja sin data och immateriella rättigheter för att maximera resultatet och prestanda, medan nystartade företag kan ta med ett agilt sätt att arbeta och snabbt tänkande för att föra ut koncepten till marknaden.

Göteborg har förvandlats till ett innovationsnav där företag kan mötas, bidra och samarbeta. Inte minst eftersom företag vågat använda teknik som hjälper dem att dela insikter och data med varandra.

Göteborg erbjuder även ett ekosystem för ett antal företag att samarbeta med studenter som kommer från universitet för att omedelbart testa det de studerar. Staden har avsiktligt planerats och byggts på detta sätt för att möjliggöra innovativt samarbete mellan institutioner.

En lärdom även för andra städer i landet.

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00