Klimatsmarta datacenter ett måste för ett grönt Göteborg

  • Publicerad 16:37, 4 apr 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Northvolts investering i en ny batterifabrik gör Göteborg till en viktig region inom hållbar energi. Det är hög tid att även se över energieffektiviteten i regionens datacenter.

Digitaliseringen av samhället driver upp energiförbrukningen och en stark anledning är den ständigt ökande mängden data. Denna data genereras av allt från Netflix-tittande till framtidens självkörande fordon. Ökningen går inte att förhindra utan att bromsa utvecklingen – det är i stället hanteringen som måste förbättras.

En stor del av energiförbrukningen sker i datacenter. Att energieffektivisera våra datacenter kan kapa elförbrukningen dramatiskt. Ändå är många datacenter idag gamla och ineffektiva.

Moderna, energieffektiva lösningar använder energieffektiva kylanläggningar, separerar varm och kall luft i datahallarna, återvinner hårdvara, delar resurser i så kallad co-location och optimerar användningen av ljuskällor. Genom dylika åtgärder kan energiförbrukningen i datacenter minska kraftigt.

Men energieffektivisering är också förknippat med kostnader. En modernisering kan kosta hundratals miljoner kronor. Många företag klarar inte av att bekosta dessa åtgärder ur egen plånbok – därför behövs stöd och gemensamma lösningar.

Problemet är inte tekniken, utan ekonomin. Att modernisera ett datacenter kan kosta hundratals miljoner kronor och många tvekar inför investeringen. Alla aktörer behöver därför vara med och ställa krav.

Vi vill uppmana Göteborg att ta sin roll som centrum för hållbar energi på allvar och se över de möjligheter som finns, men inte utnyttjas.

Datamängden ökar, och våra datacenter kommer att bli fler. Med modern teknik kan datacentren tvärtom bidra till regionens klimatarbete och skapa en hållbarhetsprofil som attraherar nya investeringar.

Batterifrabrik. ”Se över energieffektiviteten i regionens datacenter”, menar Maria Sundvall, vd Equinix Sverige. Foto: Volvo Cars

Göteborgsnöje

Hon gillar våldsamheter i Göteborgsmiljö

Nöje I slutet av 2021 kom debutromanen, thrillern "Syndoffer" i Göteborgsmiljö. Nu är Jeanette Bergenstav aktuell med sin andra bok i serien om journalisten Jennifer Sundin.måndag 3/10 13:59

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00