Klimatsmarta datacenter ett måste för ett grönt Göteborg

  • Publicerad 16:37, 4 apr 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Northvolts investering i en ny batterifabrik gör Göteborg till en viktig region inom hållbar energi. Det är hög tid att även se över energieffektiviteten i regionens datacenter.

Digitaliseringen av samhället driver upp energiförbrukningen och en stark anledning är den ständigt ökande mängden data. Denna data genereras av allt från Netflix-tittande till framtidens självkörande fordon. Ökningen går inte att förhindra utan att bromsa utvecklingen – det är i stället hanteringen som måste förbättras.

En stor del av energiförbrukningen sker i datacenter. Att energieffektivisera våra datacenter kan kapa elförbrukningen dramatiskt. Ändå är många datacenter idag gamla och ineffektiva.

Moderna, energieffektiva lösningar använder energieffektiva kylanläggningar, separerar varm och kall luft i datahallarna, återvinner hårdvara, delar resurser i så kallad co-location och optimerar användningen av ljuskällor. Genom dylika åtgärder kan energiförbrukningen i datacenter minska kraftigt.

Men energieffektivisering är också förknippat med kostnader. En modernisering kan kosta hundratals miljoner kronor. Många företag klarar inte av att bekosta dessa åtgärder ur egen plånbok – därför behövs stöd och gemensamma lösningar.

Problemet är inte tekniken, utan ekonomin. Att modernisera ett datacenter kan kosta hundratals miljoner kronor och många tvekar inför investeringen. Alla aktörer behöver därför vara med och ställa krav.

Vi vill uppmana Göteborg att ta sin roll som centrum för hållbar energi på allvar och se över de möjligheter som finns, men inte utnyttjas.

Datamängden ökar, och våra datacenter kommer att bli fler. Med modern teknik kan datacentren tvärtom bidra till regionens klimatarbete och skapa en hållbarhetsprofil som attraherar nya investeringar.

Batterifrabrik. ”Se över energieffektiviteten i regionens datacenter”, menar Maria Sundvall, vd Equinix Sverige. Foto: Volvo Cars

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20