Foto: Mostphotos

Lär av Stockholms misslyckade bostadspolitik – sälj inte ut allmännyttan

”Ombildningar blir kul att börja arbeta med”, förkunnade stockholmsmoderaten Dennis Wedin när han som nytillträtt bostadsborgarråd redogjorde för sina prioriterade frågor. Att ombilda allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter var uppenbarligen en sådan fråga.

  • Publicerad 16:26, 21 aug 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det var år 2018 och i Stockholms bostadskö stod 635 730 personer som väntade på möjligheten att få en hyresrätt.

Nu fyra år senare, har mer än 1 200 allmännyttiga hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Sedan tidigare har stora delar av allmännyttan sålts ut. Åren 2007 till 2014 sålde den moderatledda majoriteten 26 000 hyresrätter. Till stor del handlar det om äldre hyresrätter med lägre hyra. Många är större bostäder som efterfrågas av barnfamiljer och som det råder akut brist på i Stockholm. Hyresrätter som ombildas försvinner från bostadsförmedlingen för gott. Även om det går att bygga nytt så är hyran för nyproducerade hyresrätter högre. För en normalstor tvåa innebär det femtusen kronor mer i månaden.

Samtidigt växer bostadskön. Så till den grad att det nu, för första gången på länge, är fler som flyttar från Stockholm än till staden. Fortsätter Moderaterna på den inslagna vägen, där utförsäljningar av allmännyttan kombineras med alltför få nya hyresrätter med lägre hyra, blir det svårt för många människor att över huvud taget ha råd med en bostad i Stockholm.

Nu tycks Moderaterna i Göteborg ha inspirerats av sina partivänner i Stockholm. Moderaterna vill, med passivt stöd av Sverigedemokraterna, sälja hyresrätter i både ytterstaden och innerstaden. Hur färre hyresrätter ska hjälpa dem som står i bostadskön framkommer inte. Inte heller hur ombildningarna ska underlätta för unga som vill flytta hemifrån men som inte har råd att köpa en bostadsrätt. Vi vet också att hyresrätten är viktig för företagen när de ska rekrytera. Alla har inte möjlighet att köpa en bostad för att kunna ta ett jobb i en ny stad.

Vårt budskap är: gör inte som i Stockholm. Lär av misstagen, sälj inte ut hyresrätterna. De behövs. För många är de äldre hyresrätterna med förhållandevis lägre hyra den bostadsform som ekonomiskt ligger inom räckhåll.

I det här läget är det dessutom mycket olyckligt att Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna i riksdagen drivit igenom ett stopp för det statliga investeringsstödet. En direkt effekt blir högre hyror för nybyggda hyresrätter.

Sveriges storstäder förtjänar bättre än den direkt skadliga bostadspolitik som bedrivs av Moderaterna. Hyresrätten ska värnas och ambitionerna att bygga nytt ska höjas. Städerna ska vara en plats där alla, inte bara den som är rik, ska kunna bo och leva sitt liv.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00