”Låt inte bostaden bli är ett politiskt slagfält”

  • Publicerad 17:01, 4 feb 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Bostadsbristen är enorm i Göteborg, kön till en lägenhet allt längre. Dock finns ingen brist på bostadsrätter men däremot en skenande brist på hyresrätter med rimliga hyror. Trots det har en svag borgerlig politisk majoritet i Göteborgs kommunfullmäktige beslutat att sälja en del av de hyresrätter vi äger gemensamt i kommunen. Samtidigt har de borgerliga partierna satt stopp för att bygga nya hyresrätter i villaområden.

Många år av eftersatt underhåll och ett fastighetsbestånd där stammarna behöver renoveras innebär omfattande och kostsamma ingrepp för en nybildad förening. När priserna faller och räntan går upp riskerar vi många personliga tragedier, precis som i 90-talets Göteborg. Forskning visar att även om man trivs med sina grannar så vill man sällan ha dem som hyresvärd. De privata fastighetsägarna har också pekat på problemet med att kriminella ligor kan köpa in sig och ta över ett område, vilket skett i bland annat Malmö.

Ombildningarna berör alla göteborgare för staden delas efter inkomst. Många låglönegrupper missgynnas om hyresrätter försvinner. Vi vill lyfta en annan bild än den man kommer få av konsulter och mäklare när ens fastighet står inför en ombildning. Det handlar om vilken stad vi vill ha och var våra barn ska och var vi själva ska bo när vi blir gamla.

Låt inte bostaden bli är ett politiskt och ekonomiskt slagfält där våra hem blir en handelsvara och vi tvingas bort från det hem där våra barn växt upp, där vi levt våra liv och upplevt glädje och trygghet.

Nyligen stoppades marknadshyrorna i riksdagen, låt oss nu gemensamt rädda kvar hyresrätter så alla har en plats att kalla hemma och ingen lämnas utanför.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20