Sophia Nilsson (MP), ledamot Jämställdhets- och mångfaldskommitéen. Per Bolund (MP), språkrör. Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

  • Publicerad 14:20, 21 jan 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given.

Fadime berövades livet, men hedersvåldet lever kvar. Enligt uppskattningar lever mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna med kollektivt legitimerat våld och 10 till 20 procent begränsas av oskuldsnormer. Det kan vi aldrig acceptera.

Med Miljöpartiet i regeringen har vi tagit flera viktiga steg framåt för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har bland annat infört en straffskärpningsgrund för hedersbrott och gjort det möjligt att skydda barn från att föras ut från landet för att exempelvis ingå barnäktenskap. Vi har också nyligen beslutat att kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland ska utvecklas till ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I det fortsatta arbetet behöver vi:

1. Förbättra det akuta och långsiktiga skyddet. Vi behöver stärka skyddet i akuta situationer men också förbättra det långsiktiga stödet till den som flytt från en hederskontext.

2. Förhindra att barn förs ut ur landet. Samhället måste bli bättre på att upptäcka och förebygga att barn förs ut ur landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för andra former av våld och tvång.

3. Stärka det förebyggande arbetet mot hedersnormer. Vi behöver göra mer från samhällets sida för att förebygga destruktiva vålds- och hedersnormer, inte minst inom skolans verksamhet.

Fadimedagen är en viktig påminnelse att vi måste göra mer för att komma åt hedersförtrycket. Mänskliga rättigheter gäller alla – utan undantag.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00