Sophia Nilsson (MP), ledamot Jämställdhets- och mångfaldskommitéen. Per Bolund (MP), språkrör. Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

  • Publicerad 14:20, 21 jan 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given.

Fadime berövades livet, men hedersvåldet lever kvar. Enligt uppskattningar lever mellan 7 och 9 procent av unga i storstäderna med kollektivt legitimerat våld och 10 till 20 procent begränsas av oskuldsnormer. Det kan vi aldrig acceptera.

Med Miljöpartiet i regeringen har vi tagit flera viktiga steg framåt för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vi har bland annat infört en straffskärpningsgrund för hedersbrott och gjort det möjligt att skydda barn från att föras ut från landet för att exempelvis ingå barnäktenskap. Vi har också nyligen beslutat att kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland ska utvecklas till ett nationellt kompetenscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I det fortsatta arbetet behöver vi:

1. Förbättra det akuta och långsiktiga skyddet. Vi behöver stärka skyddet i akuta situationer men också förbättra det långsiktiga stödet till den som flytt från en hederskontext.

2. Förhindra att barn förs ut ur landet. Samhället måste bli bättre på att upptäcka och förebygga att barn förs ut ur landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för andra former av våld och tvång.

3. Stärka det förebyggande arbetet mot hedersnormer. Vi behöver göra mer från samhällets sida för att förebygga destruktiva vålds- och hedersnormer, inte minst inom skolans verksamhet.

Fadimedagen är en viktig påminnelse att vi måste göra mer för att komma åt hedersförtrycket. Mänskliga rättigheter gäller alla – utan undantag.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20