Trogna besökare. Simmarna Anders Holme och Philip Zaswsky har alltid tränat på Valhalla. De har inget emot en multiarena, men de vill gärna att det gamla badet ska stå kvar. Foto: Lina Isaksson

MP: Riv inte Göteborgs historia – bevara Valhallabadet!

Det är bestämt att den ovärderliga kulturbyggnaden Valhallabadet ska rivas, men så länge det är möjligt att hoppa från tian finnas chansen att rädda badet, det skriver Thereze Almström och Karin Pleijel för Miljöpartiet.

  • Publicerad 10:19, 17 maj 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det kostar våra barns framtid. Det kostar vår planets framtid.

Nästan alla partier i Göteborg är överens, Valhallabadet ska rivas, trots att den besöks av en halv miljon varje år och är en ovärderlig kulturbyggnad. Att riva en fungerande byggnad, som går att renovera, för att ge plats till en ny och fräckare är helt fel väg att gå. Särskilt när vi befinner oss i en kris där vi måste minska vårt klimatavtryck. Vi inte råd. Det kostar våra barns framtid. Det kostar vår planets framtid.

När folkhemsbygget tog fart på 1930-talet blev den personliga hygienen en klassmarkör.

I överklassens disponentvillor och paradvåningar kunde man avsätta ett särskilt rum för renlighet, badrummet. De undre klasserna besökte istället någon av stadens tvagningsinrättningar.

När arkitekten Nils Olsson 15 år senare började skissa på det prisbelönta badhuset ville han att arkitekturen tydligt skulle flytta fokus från folkets hygien till hälsa och idrott för alla oavsett klass.

Men Olsson gav även en annan underprioriterad grupp utrymme, nämligen barnen. Barns välmående och lek behövde få plats, vilket även konst och utsmyckning vittnar om. Här skapades en tillåtande känsla av rymd, lek och jämlikhet.
När Valhallabadet stod klart var det Sveriges största och mest moderna badhus.

Så länge vi kan hoppa från tian är inte loppet kört! Varenda badglad, simmande, kulturälskare göteborgare bör göra sin röst hörd. För visst vill vi att kommande generation också ska få ta del av Göteborgs själ? 

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00