Foto: Mostphotos/ Birgitta Åstrand

Närings-, kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet.

  • Publicerad 15:41, 29 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Conny Brännberg (KD), ordförande Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen Foto: Peter Wahlström

Kristina Jonäng (C), ordförande Regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen. Foto: Peter Wahlström

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Västra Götalandsregionen genomför sedan en tid tillbaka flera insatser för att stötta dessa branscher.

Västra Götalandsregionen har redan fattat ett antal beslut om medel till nya och befintliga projekt och verksamheter, med anledning av det aktuella ekonomiska läget. Insatserna rör bland annat kompetensutveckling och olika riktade stöd. Fler ärenden av samma karaktär är under beredning.

Kulturella och kreativa näringar har stor betydelse för både näringslivsutvecklingen men även samhällsutvecklingen. Företagen inom detta område bidrar förutom till tillväxt och sysselsättning till ett attraktivt och spännande Västra Götaland för både boende och besökare. I mitten av mars stod det klart att kulturföretagen var bland de hårdast drabbade när restriktionerna med anledning av covid-19 stängde ner stora delar av samhället. Effekterna har varit många stängda verksamheter, inställda arrangemang och föreställningar. För att underlätta för dessa aktörer har regionen riktat medel till verksamheter som blivit särskilt utsatta.

Ökade medel har bland annat riktats för att erbjuda mindre, nystartade eller krisdrabbade kulturföretag rådgivning och kompetensutveckling. Genom satsningen erbjuds anpassad rådgivning kring såväl strukturella utmaningar för kulturföretag som akuta behov uppstått i kölvattnet av covid-19. Kompetensutvecklingen är huvudsakligen inriktad på strategier för att utveckla ekonomiskt hållbara verksamheter. Målet är att kulturföretagarna ska bli livskraftiga och bidra till ett rikt kulturliv i Västra Götaland.

En av de branscher som genomgår en omställning och som under flera decennier haft stor betydelse för samhällsutvecklingen i Västsverige är fordonsindustrin. Varje nytt jobb i Västra Götaland inom fordonsindustrin skapar minst två nya jobb i övriga landet. Fordonsindustrin i Västsverige är hårt drabbad av pandemin Covid-19 i form av minskad omsättning, vilket lett till stora permitteringar och även varsel. Samtidigt pågår ett teknikskifte i industrin som rör digitalisering och programmering. I Göteborgsregionen tillskjuter Västra Götalandsregionen medel för att bland annat skapa förutsättningar för kompetensomställning i fordonsindustrin. Syftet är att stötta anställda i fordonsindustrin att möta nya förväntningar på arbetsmarknaden i och med den snabba digitala utvecklingen.

Som ett sätt att hjälpa den västsvenska besöksnäringen genom covid-19 har Turistrådet Västsverige satsat på att erbjuda webbaserad utbildning där deltagarna fått 70 procent av lönekostnaderna finansierade under utbildningstiden. Syftet har varit att bidra till att företagen utvecklas och förbereda dem för tiden efter pandemin.

Västra Götalandsregionen följer noga utvecklingen och agerar på de snabba negativa effekter vi ser i västsvenskt närings, -kultur- och föreningsliv. Vi kartlägger behov och arbetar för nya initiativ som kan stötta utsatta verksamheter i det nya ekonomiska läget.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11