Foto: Mostphotos/ Birgitta Åstrand

Närings-, kultur- och föreningsliv måste stöttas i krisen

De ekonomiska konsekvenserna av covid-19, och de effekter det haft på samhället, har slagit hårt på näringslivet, arbetsmarknaden och kultur- och föreningslivet.

  • Publicerad 15:41, 29 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Conny Brännberg (KD), ordförande Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen Foto: Peter Wahlström

Kristina Jonäng (C), ordförande Regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen. Foto: Peter Wahlström

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Västra Götalandsregionen genomför sedan en tid tillbaka flera insatser för att stötta dessa branscher.

Västra Götalandsregionen har redan fattat ett antal beslut om medel till nya och befintliga projekt och verksamheter, med anledning av det aktuella ekonomiska läget. Insatserna rör bland annat kompetensutveckling och olika riktade stöd. Fler ärenden av samma karaktär är under beredning.

Kulturella och kreativa näringar har stor betydelse för både näringslivsutvecklingen men även samhällsutvecklingen. Företagen inom detta område bidrar förutom till tillväxt och sysselsättning till ett attraktivt och spännande Västra Götaland för både boende och besökare. I mitten av mars stod det klart att kulturföretagen var bland de hårdast drabbade när restriktionerna med anledning av covid-19 stängde ner stora delar av samhället. Effekterna har varit många stängda verksamheter, inställda arrangemang och föreställningar. För att underlätta för dessa aktörer har regionen riktat medel till verksamheter som blivit särskilt utsatta.

Ökade medel har bland annat riktats för att erbjuda mindre, nystartade eller krisdrabbade kulturföretag rådgivning och kompetensutveckling. Genom satsningen erbjuds anpassad rådgivning kring såväl strukturella utmaningar för kulturföretag som akuta behov uppstått i kölvattnet av covid-19. Kompetensutvecklingen är huvudsakligen inriktad på strategier för att utveckla ekonomiskt hållbara verksamheter. Målet är att kulturföretagarna ska bli livskraftiga och bidra till ett rikt kulturliv i Västra Götaland.

En av de branscher som genomgår en omställning och som under flera decennier haft stor betydelse för samhällsutvecklingen i Västsverige är fordonsindustrin. Varje nytt jobb i Västra Götaland inom fordonsindustrin skapar minst två nya jobb i övriga landet. Fordonsindustrin i Västsverige är hårt drabbad av pandemin Covid-19 i form av minskad omsättning, vilket lett till stora permitteringar och även varsel. Samtidigt pågår ett teknikskifte i industrin som rör digitalisering och programmering. I Göteborgsregionen tillskjuter Västra Götalandsregionen medel för att bland annat skapa förutsättningar för kompetensomställning i fordonsindustrin. Syftet är att stötta anställda i fordonsindustrin att möta nya förväntningar på arbetsmarknaden i och med den snabba digitala utvecklingen.

Som ett sätt att hjälpa den västsvenska besöksnäringen genom covid-19 har Turistrådet Västsverige satsat på att erbjuda webbaserad utbildning där deltagarna fått 70 procent av lönekostnaderna finansierade under utbildningstiden. Syftet har varit att bidra till att företagen utvecklas och förbereda dem för tiden efter pandemin.

Västra Götalandsregionen följer noga utvecklingen och agerar på de snabba negativa effekter vi ser i västsvenskt närings, -kultur- och föreningsliv. Vi kartlägger behov och arbetar för nya initiativ som kan stötta utsatta verksamheter i det nya ekonomiska läget.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Filmfestivalen tvingas bli digital

"Det är med tungt hjärta vi tvingas fatta detta beslut" Göteborgs filmfestival har in i det sista planerat för en publik festival med start 29 januari. Men på grund av den rådande pandemin tvingas nu festivalledningen att kasta in handduken. 2021-års...tisdag 24/11 10:30

KONSUMENT GÖTEBORG

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Historier om det riktiga Göteborg

Krönika I somras passade jag på att besöka Göteborgs Stadsmuseums utställning av Göteborgs födelse... fredag 20/11 14:40

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11