Fest. Det kommer en dag då coronapandemin är över. Då måste den sociala skuld som nu byggts upp från missade campusplugg och korridorsfester betalas tillbaka. Foto: Mostphotos

"Nästa valborg vill vi festa dubbelt"

Vill vi ha förändring efter pandemin. Efter vi pluggat långa dagar vill vi kunna träffas, festa och dansa natten lång. Vi föreslår därför 8 reformer som skulle göra det enklare med mer umgänge, fest och frihet efter pandemin.

  • Publicerad 14:30, 29 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det finns få gånger vi studenter firar så hårt som på valborg. Samma dygn som brasorna brinner fylls parker, glas och hjärtan med folk, vin och natthångel. Men i år är valborg inställt. Det visar ännu en gång på priset vi studenter fått betala under pandemin. Under den tid i våra liv då vi ska vara som mest socialt aktiva har vi i stället fått sitta ensamma vid en datorskärm och varit förpassade till våra små studentlägenheter.

En skuld som ska betalas tillbaka

Att det under pandemin råder restriktioner är självklart nödvändigt. Regeringen har inte visat på det ledarskap som krävs för att lyckas minska rörlighet, smitta och dödsfall. I avsaknad av tillräckliga, effektiva och korrekta åtgärder från regeringen behöver folket ta ansvar för att begränsa smittspridningen. Men det kommer också en dag då coronapandemin är över. Då måste den sociala skuld som nu byggts upp från missade campusplugg och korridorsfester betalas tillbaka.

Sätter käppar i hjulet

Idag sätter politiken en massa käppar i hjulet för uteliv och umgänge. Man försvårar för utelivet med konstiga regler och krav på våra krögare, klubbar och studenthak. Och till pizzakvällen, fotbollsmatchen eller bjudningen får man inte ens köpa öl eller vin som myndig. Efter pandemin kommer efterfrågan på fest vara högt och vi kan förvänta oss köer till Systemet, till klubben och fram till baren. Då tycker vi det behövs att politiken möjliggör i stället för att sätta käppar i hjulet.

Douglas Thor, riksordförande Moderata studenter.

Hannah Stutzinsky, Moderata studenter Göteborg.

Vill ha förändring

Vi vill ha förändring efter pandemin. Efter vi pluggat långa dagar vill vi kunna träffas, festa och dansa natten lång. Vi föreslår därför 8 reformer som skulle göra det enklare med mer umgänge, fest och frihet efter pandemin.

1. Dansa till gryningen. Idag begränsar kommunerna öppettiderna. Vi tycker krögarna ska få bestämma sina egna öppettider.

2. Uteserveringar året runt, dygnet runt. Idag måste klubben få tillstånd och betala polisen för att ha uteservering på sin egen mark. Vi tycker de ska få bestämma själva.

3. Kan man rösta borde man få köpa öl. Sänk åldersgränsen för att köpa alkohol till 18.

4. Hämt-öl från pizzerian. Låt restaurangerna sälja alkohol med take away-maten.

5. Fri dans överallt. Idag behöver krogar tillstånd för att gäster ska få dansa. Väldigt dumt, tycker vi. Släpp dansen fri!

6. Ta bort drick-förbud. Även när det inte är pandemi förbjuder kommunerna att man får dricka alkohol på vissa platser. Det är bra för en lekpark, men dåligt för en folkkär park.

7. Vin-foodora. Låt restaurangerna leverera alkohol med maten vid hemkörning.

8. Tequila pop-up bar. Idag är det krav på att kunna servera mat för att få sälja alkohol. Det kravet bör avskaffas.

Redan innan pandemin utmärkte sig Sverige med en föråldrad detaljpolitik som lägger sig i för mycket av studenters liv. Vi är nu i åldern där vi ska vara som mest socialt aktiva, men har i stället låsts in i ensamhet. Efter pandemin är det dags för frihetsreformer så vårt studentliv kan bli än mer maxat än innan. Nästa valborg vill vi kunna fira dubbelt.

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00