Andreas Andersen, vd på Liseberg, är en av flera som står bakom debattartikeln. Foto: Gabriel Tjulander och Mostphotos

"Nöjesparkerna blöder i väntan på öppningsbesked"

Nu går ansvariga för flera av Sveriges nöjesparker samman och kräver besked om öppning från regeringen.

  • Publicerad 15:39, 8 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Trots idoga försök att få diskutera det orimliga i vår situation får vi kalla handen.

Våren är på väg att övergå till sommar och Sveriges nöjesparker står stilla. Inte för att vi inte vill öppna. Inte för att vi inte kan. Och inte heller för att man någonstans i världen har kunnat bevisa att just nöjesparker utgör en särskild risk ur smittskyddshänseende. Nej, skälet till att de svenska nöjesparkerna ännu inte öppnat, trots genomförda riskanalyser och anpassningar av utbud och hygienrutiner, är en ovanligt trubbig lagstiftning och tillämpning av densamma.

Ordningslagen och förordningen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har de senaste månaderna blivit känd som lagen som reglerar hur många människor som får vara på samma plats samtidigt. Det är tillståndsenheten hos den lokala polismyndigheten som via sitt tillståndsgivande tillämpar lagen. Om din verksamhet klassats som tillståndspliktig– ja, då ser i dagsläget inte polismyndigheten någon möjlighet att tillåta dig att ha fler än 50 gäster oavsett hur stor yta du förfogar över och verksamheten förblir därför stängd.

Problemet är bara att tillståndsplikten ser väldigt olika ut, även för verksamheter med likartade förutsättningar. Kolmården behöver inte fråga om lov för att öppna djurparken, som inte är en offentlig tillställning i lagens mening, medan karuseller och berg- och dalbanor förblir stillastående. Astrid Lindgrens Värld kan öppna så länge man begränsar åskådarantalet på respektive föreställning men kan rent legalt släppa in i princip hur många gäster som helst i parken. Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kan inte öppna alls …

Lagstiftningen och dess tillämpning får alltså som konsekvens att till exempel Liseberg, med sina 170 000 kvadratmeter park, bara kan ta emot 50 gäster – lika många som en inomhus klubblokal på 300 kvadratmeter får. Det är inte rimligt. Men varken myndigheter eller politiker verkar vara beredda att ta ansvar för den situation man satt svenska nöjesparker i. Polismyndigheten ser det inte som sin roll att vrida och vända på lagen efter eget huvud och gör därför inga undantag. Regeringen agerar utifrån hemställan och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Folkhälsomyndigheten å sin sida meddelar att de inte gör några undantag åt enskilda verksamheter. I vakuumet som uppstår befinner sig just nu tre nöjesparker – Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland – som inte ser ut att få möjlighet att bedriva sin verksamhet alls i sommar.

Är det någon som bryr sig? Ja, vi gör det. Och våra drygt 4500 sommarjobbare som väntar på att få besked om de har någon inkomst i sommar. Och alla de kringnäringar som hotell och handel som är beroende av nöjesparkerna som besöksdrivare. Och våra gäster, som litar på vår förmåga att erbjuda säkra sommarnöjen.

Men från politiskt håll är det tyst. Trots idoga försök att få diskutera det orimliga i vår situation får vi kalla handen. Vi skickar våra riskanalyser, åtgärdsplaner och nya rutiner till ansvariga politiker och departement men möts av tystnad eller standardsvar. Ingen har besökt någon av våra verksamheter för att med egna ögon se hur ett nöjesparksbesök sommaren 2020 skulle kunna se ut. Där vi, för att säkerställa att det inte blir trängsel, planerar att bara öppna för ett begränsat antal gäster. Där vi har infört nya hygienrutiner för såväl gäster som medarbetare och attraktioner och där vi har anpassat vårt utbud så att de mest riskfyllda elementen, som konserter, helt har plockats bort.

Denna orimliga och orättvisa tillämpning av en gammal lag och ansvarsglappet mellan myndigheter och politik har lagt sig som en tung dimma över oss och håller just nu på att effektivt döda en hel näring. Samtidigt som våra branschkollegor i Norden och resten av Europa öppnar sina nöjesparker, står vi och stampar på samma ställe, utan någon som helst ljusning i sikte. Eftersom det tar minst 14 dagar att få parkerna helt driftklara med utbildad personal skulle vi, om vi får besked idag, kunna vara igång till midsommar. Dröjer svaret försvinner sommaren, och med den nästan hela årets intäkter, i snabb takt.

Sverige är snart det enda land i Europa där nöjesparkerna ännu inte fått besked om när de kan öppna igen. Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och ger oss ett svar.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11