Otryggt. Unga tjejer i Göteborg vittnar om hur de efter skymningstid måste organisera så att tjejgänget kommer hem på ett säkert sätt. Det menar artikelförfattarna.

Otryggheten i Göteborg är ett faktum för unga tjejer

Många kvinnor i Göteborg upplever otrygghet när de vistas ute på kvällarna i staden. Detta måste tas på större allvar menar artikelförfattarna.

  • Publicerad 15:42, 15 mar 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Att kunna vistas ute i Göteborg dygnet runt bör vara en rättighet.

Unga tjejer i Göteborg vittnar om hur de efter skymningstid måste organisera så att tjejgänget kommer hem på ett säkert sätt. Killar i samma stad kan själva resa dygnet runt utan att märkbart uppleva en otrygghet. Att detta har blivit vardag för vår unga generation är direkt kopplat till sittande regerings bristande jämställdhetspolitik och tafatta försök att bekämpa den eskalerande kriminaliteten.

BRÅ uppger att fyra av tio unga kvinnor väljer en annan väg eller ett annat färdsätt för att komma hem på grund av rädslan att bli utsatt för brott. Många kvinnor vittnar om att de under kvällstid undviker platser som Nordstan och Brunnsparken i Göteborg. En viktig del i jämställdheten bör vara att alla människor, oavsett om du är man eller kvinna, ska våga röra sig fritt ute oavsett tid på dygnet utan rädsla att bli utsatt för brott. Om man olyckligtvis skulle bli utsatt måste man kunna lita på att man får upprättelse genom en fungerande rättskedja där brottsliga handlingar villkorslöst måste få hårda konsekvenser.

Sverige har några av världens högsta skatter samtidigt som vår polistäthet är bland Europas lägsta, detta är en ekvation som inte går ihop. Vi behöver kunna säkra trygghet för våra medborgare. KDU står i frammarschen för hur vi ska komma tillbukt med otryggheten och presenterar en rad förslag. Dels behöver vi säkra en fungerande rättskedja, därför föreslår vi fler utredare, 10 000 fler poliser och mer resurser till rättsväsendet men även skärpta straff för våld- och sexualbrott. Vi behöver kunna ge brottsoffer upprättelse.

Vi förtjänar bättre. Sveriges kvinnor förtjänar att kunna röra sig fritt. Sverige förtjänar att vara ett tryggt land för alla.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20