Öva så kan du köra på autopilot

Jag brukar prata med mina klienter om att man ska kunna sin presentation eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättningarna kanske inte är så som vi önskar.

  • Publicerad 12:15, 21 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Retorikcoach. Jenny Jernberg Ralphsson. Foto: Markus Andersson

Hur många saker kan du så bra att om det krävs så kan du köra på autopilot?

För ett tag sedan var jag med om en sån där dag då allt kör ihop sig och slutade med ett besök på akuten. Just den kvällen hade jag en livesänd föreläsning inbokad. Eftersom jag inte är personen som ställer in om jag absolut inte måste så gjorde jag allt jag kunde för att genomföra föreläsningen.

30 minuter innan föreläsningen skulle börja, joggar jag in på stället där vi skulle sända ifrån. Tankarna var fyllda av viss oro och trötthet från dagen. Jag tog några djupa andetag och tänkte att nu får jag ställa om till föreläsningsmode, släppa dagen och ta tag i det efter föreläsningen igen.

Jag var lite orolig över hur det skulle gå. Skulle jag kunna leverera på den nivå jag tycker att jag ska kunna leverera på?

Jag tittade igenom mina papper, testade ljud och bild. Klockan räknade ned och det var dags att köra. I 60 minuter hade jag fullt fokus, jag lyckades till och med få tittarna att skratta emellanåt.

När sändningen stängdes av och jag kunde andas ut. Kände jag mig så tacksam, jag hade kunnat leverera. Tacksam över att jag kunde materialet så bra, att jag liksom kunde köra lite på autopilot. Vissa stunder i livet kräver att vi kan slå på och bara köra, men också hittar närvaron i situationen.

Jag pratade med en vän som är läkare om min upplevelse med föreläsningen. Då utbrast hon: det är precis som när man har jouren på akuten och blir väckt mitt i natten, och man går upp och bara kör. Slår på autopiloten! Man kan sina grejer så bra, att trots snabba vändningar, utan förberedelse och en stressad situation, så vet man vad man ska göra. Det handlar om en sorts överinlärning.

Jag brukar prata med mina klienter om att man ska kunna sin presentation eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättningarna kanske inte är så som vi önskar. Även om vi blir nervösa så sitter manuset så bra att det krävs mycket för att vi ska komma av oss. Vi behöver helt enkelt den där överinlärningen.

Oftast krävs det mer arbete och tid än vi tror att lära oss saker så bra, men jag lovar, du kommer märka skillnad när du kan ditt material utan och innan.

Efter min upplevelse med föreläsningen började jag också fundera över vikten av att faktiskt kunna några väl valda saker så bra, att vi kan köra på autopilot om det krävs. Det skapar en sorts trygghet att veta att nästan vad som än händer så fixar vi det.

Göteborgsnöje

Riverfields inspireras av både Dylan och Göteborg

Nöje Riverfields vill värna om låtskrivandet. Med debut-ep:n "Slow fram coming" inspireras bandet av såväl Bob Dylan och Bruce Springsteen som av hemstaden Göteborg.söndag 11/4 16:00

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00