Öva så kan du köra på autopilot

Jag brukar prata med mina klienter om att man ska kunna sin presentation eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättningarna kanske inte är så som vi önskar.

  • Publicerad 12:15, 21 mar 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Retorikcoach. Jenny Jernberg Ralphsson. Foto: Markus Andersson

Hur många saker kan du så bra att om det krävs så kan du köra på autopilot?

För ett tag sedan var jag med om en sån där dag då allt kör ihop sig och slutade med ett besök på akuten. Just den kvällen hade jag en livesänd föreläsning inbokad. Eftersom jag inte är personen som ställer in om jag absolut inte måste så gjorde jag allt jag kunde för att genomföra föreläsningen.

30 minuter innan föreläsningen skulle börja, joggar jag in på stället där vi skulle sända ifrån. Tankarna var fyllda av viss oro och trötthet från dagen. Jag tog några djupa andetag och tänkte att nu får jag ställa om till föreläsningsmode, släppa dagen och ta tag i det efter föreläsningen igen.

Jag var lite orolig över hur det skulle gå. Skulle jag kunna leverera på den nivå jag tycker att jag ska kunna leverera på?

Jag tittade igenom mina papper, testade ljud och bild. Klockan räknade ned och det var dags att köra. I 60 minuter hade jag fullt fokus, jag lyckades till och med få tittarna att skratta emellanåt.

När sändningen stängdes av och jag kunde andas ut. Kände jag mig så tacksam, jag hade kunnat leverera. Tacksam över att jag kunde materialet så bra, att jag liksom kunde köra lite på autopilot. Vissa stunder i livet kräver att vi kan slå på och bara köra, men också hittar närvaron i situationen.

Jag pratade med en vän som är läkare om min upplevelse med föreläsningen. Då utbrast hon: det är precis som när man har jouren på akuten och blir väckt mitt i natten, och man går upp och bara kör. Slår på autopiloten! Man kan sina grejer så bra, att trots snabba vändningar, utan förberedelse och en stressad situation, så vet man vad man ska göra. Det handlar om en sorts överinlärning.

Jag brukar prata med mina klienter om att man ska kunna sin presentation eller tal som ett rinnande vatten. När vi kan saker så bra, så kan vi leverera trots att förutsättningarna kanske inte är så som vi önskar. Även om vi blir nervösa så sitter manuset så bra att det krävs mycket för att vi ska komma av oss. Vi behöver helt enkelt den där överinlärningen.

Oftast krävs det mer arbete och tid än vi tror att lära oss saker så bra, men jag lovar, du kommer märka skillnad när du kan ditt material utan och innan.

Efter min upplevelse med föreläsningen började jag också fundera över vikten av att faktiskt kunna några väl valda saker så bra, att vi kan köra på autopilot om det krävs. Det skapar en sorts trygghet att veta att nästan vad som än händer så fixar vi det.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12