Askimsviken. Temporära bostäder i Askimsviken. Foto: Gabriel Tjulander

"Populisterna försämrar integrationen i Göteborg"

I måndags, lyckades Socialdemokraterna, Demokraterna och Sverigedemokraterna driva igenom ett förslag som innebär att hela Göteborg numera klassas som ett utsatt område. Ja du läste rätt, områden som Örgryte, Långedrag och Torslanda klassas nu som utsatta områden när det kommer till att ge ersättning för asylsökande som bosätter sig där.

  • Publicerad 15:18, 13 maj 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

S, SD och D verkar tycka att den bästa integrationspolitiken är ingen integrationspolitik alls.

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom riks. Foto: Pressbild

Leon Mc Manus, språkrör Grön Ungdom Göteborg. Foto: Pressbild

Förslaget är populistiskt och skadligt för integrationen men visar hur partierna är villiga att göra allt i sin makt för att hålla asylsökande borta från vår stad. Den populistiska politiken påminner oss om Donald Trumps retorik och bygger murar runt Göteborg. Vår stad behöver riktig integrationspolitik som hjälper och inte stjälper.

Efter ett beslut i riksdagen fick 32 kommuner möjlighet att undanta områden som är socialt och ekonomiskt utsatta från EBO-lagen, vilket innebär att asylsökande inte längre har rätt till ersättning om de väljer att bosätta sig i utsatta områden. Tanken är att dessa människor förhoppningsvis söker sig till mindre utsatta områden och på så sätt minskas segregationen. Detta såg “Göteborg är fullt gänget” som ett bra tillfälle att driva på sin inhumana politik, då de nu lyckats få igenom att undanta hela Göteborgs stad från EBO-lagen. Med andra ord innebär det nya beslutet att alla flyktingar som bor eller flyttar hem till någon i Göteborg, oavsett om det är mer utsatta områden som Frölunda och Bergsjön eller mer välbärgade områden som Örgryte och Långedrag, förlorar sin rätt till ersättning från Migrationsverket.

Detta leder till att de förvisas till flyktingläger utanför Göteborg där det inte finns samma möjligheter att hitta jobb eller en chans att integreras med mer väletablerade svenskar, båda viktiga faktorer när man ska integreras. S, SD och D verkar tycka att den bästa integrationspolitiken är ingen integrationspolitik alls. Deras bisarra förslag leder knappast till ett mer integrerat Göteborg utan leder snarare till ett starkare utanförskap och mindre jämlikhet.

Utöver att “Göteborg är fullt gänget” bidragit till en försämring av segregationen, så sänder de även en signal om att asylsökande inte är välkomna till Göteborg. De driver en Trump-liknande politik och bygger murar runt vår stad. Det Göteborg behöver är färre populister som Jonas Attenius (S), Martin Wannholt (D) och Jörgen Fogelklou (SD). De tvingar bort asylsökande från sina hem och sin samhörighet. Det kan vi inte acceptera.

Istället för att driva en så kallad “integrationspolitik” som enbart leder till segregation vill vi i Grön Ungdom bland annat att:

Kommunen bygger fler billiga lägenheter i innerstadsområdet, vi vill även att bostadsbyggandet i Göteborg blir mer blandat för att undvika geografisk segregation. Skolan behöver ge alla elever samma chans, oavsett var de kommer ifrån eller vilka föräldrar de har, därför krävs det att skolor i utsatta områden får extra resurser. Fler behöver lära sig svenska, utbilda sig och stärka sin arbetskompetens. Vi vill bland annat att kommunen erbjuder praktik i samband med sin SFI-utbildning. Det är integrationspolitik på riktigt!

Vi vill se ett Göteborg där alla människor får bo var de vill oavsett bakgrund. I vårt Göteborg är asylsökande välkomna oavsett om de bosätter sig i Långedrag eller Biskopsgården.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Sudda ut de osynliga åldersgränserna

Krönika Klyftan mellan ung och gammal är problematisk. Vi lever i ett samhälle där en hög ålder och långlivserfarenhet inte står högt i kurs jämfört med Instagram-följare och märkesväskor. fredag 23/10 14:16

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11