svenskhet. ”Alla barn och unga ska växa upp och känna att de tillhör Sverige” skriver Robert Hannah, riksdagsledamot (L). Foto: mostphotos/ Lina Isaksson

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.

  • Publicerad 12:44, 8 jun 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

De har länge sett mellan fingrarna på kriminella gängs, islamisters och radikaliserade klaners maktanspråk.

I Göteborg hölls i helgen vår årliga medborgarskapsceremoni där nya medborgare välkomnades in i vår gemenskap. Liberalerna älskar Sverige, och är stolta över att fler vill bli en del av vår gemenskap. Nya svenskar behöver dock mer än en ceremoni med jordgubbstårta - de behöver en ärlig chans att bli en del av Sverige.

Liberalerna ställer varken upp på vänsterns eller högerns syn på svenskhet. De rödgröna vill att Sverige ska vara en kravlös gemenskap. De har länge sett mellan fingrarna på kriminella gängs, islamisters och radikaliserade klaners maktanspråk. Tvärtom har de t.o.m. gött dessa separatister med bidrag.

"Känner sig inte som svenskar"

Samtidigt har högernationalistiska krafter fått som de vill. Barn som växer upp i Göteborgs utsatta områden känner sig inte som svenskar. Islamofobi och besatthet vid etnicitet gör att islamistiska lögner om att Sverige hatar muslimer fått fäste i utsatta områden. Det är därför etnisk nationalism är en exkluderande återvändsgränd. Svenskheten sitter inte i hur man ser ut eller vilken gud man tillber.

Liberalernas syn på svenskhet bygger på en värdegemenskap om allas lika värde, svenska språket, jämställdhet, yttrandefrihet och att man genom hårt arbete bygger en bättre framtid både för sig själv och landet. Ett gemensamt samhälle som kombinerar krav med att vi tar hand om varandra.

Förortslyftet

För det behövs en ny regering som tar tag i integrationen. Liberalerna har en plan, Förortslyftet, för att Göteborg inte ska ha några utsatta områden där separatisternas lagar gäller. Vi vill satsa på fler poliser där de kriminella är som starkast, att alla lär sig svenska och att fler kan försörja sig själva.

Inget barn föds till stenkastare, gängkriminell eller radikal islamist. Alla barn och unga ska växa upp och känna att de tillhör Sverige. Vi ska välkomna alla människor att känna stolthet över vårt gemensamma samhälle.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

"Ombildningar borde vara en icke-fråga"

Debatt Att Göteborgs politiker gör ombildningar av hyresrätter till en valfråga vittnar om bristande förmåga att ta itu med de större frågorna, skriver Mikael Larsson och Simon Vajedi, för Medborgerlig...onsdag 3/8 8:47