Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?
- Debatt
- Publicerad 12:06, 3 okt 2020
Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!
Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. Trångboddhet, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättning, språksvårigheter och fördomar läggs ovanpå och förstärker risken för ohälsa. Det beror på klasskillnader och bristande jämlikhet.
Vi vill inte, som de borgerliga som öppnat upp för privata sjukvårdsförsäkringar, öka hälsoskillnaderna i samhället genom att erbjuda de rikaste och högutbildade bättre vård än andra. Att vara på det hela taget frisk, välutbildad och behärska språket ger vassa armbågar som ger fördelar när en ska hitta fram till vården.
Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen vill arbeta strukturerat med inriktningen att minska skillnaderna i hälsa och livsvillkor i samhället och ville ha med det som ett prioriterat mål i vår region. De borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade alla emot.
För att minska inkomstskillnader krävs en regering som inte sänker inkomstskatterna för de rika, som slutar hitta på nya RUT-avdrag och som törs beskatta kapitalinkomster. En regering som vågar stå upp för rimliga nivåer på A-kassa och sjukersättningar och som sätter stopp för gräddfilerna i vården. Det har vi inte just nu, men vi kan trots det inte vara passiva i vår region. Det finns en del vi kan göra i Västra Götaland, som att göra hälso- och sjukvården mer tillgänglig och jämlik i hela regionen, kraftsamla tillsammans med kommunerna för att alla ska ges möjlighet att få en gymnasieutbildning och stärka de hälsofrämjande och förebyggande insatserna.
Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare? Vi i Vänsterpartiet kan inte se den dödliga orättvisan fortsätta och ger inte upp vårt arbete för ett mer jämlikt samhälle.