Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?

  • Publicerad 12:06, 3 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. Trångboddhet, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättning, språksvårigheter och fördomar läggs ovanpå och förstärker risken för ohälsa. Det beror på klasskillnader och bristande jämlikhet.

Vi vill inte, som de borgerliga som öppnat upp för privata sjukvårds­försäkringar, öka hälsoskillnaderna i samhället genom att erbjuda de rikaste och högutbildade bättre vård än andra. Att vara på det hela taget frisk, väl­utbildad och behärska språket ger vassa armbågar som ger fördelar när en ska hitta fram till vården.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen vill arbeta strukturerat med inriktningen att minska skillnaderna i hälsa och livsvillkor i samhället och ville ha med det som ett prioriterat mål i vår region. De borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sverige­demokraterna röstade alla emot.

För att minska inkomstskillnader krävs en regering som inte sänker inkomstskatterna för de rika, som slutar hitta på nya RUT-avdrag och som törs beskatta kapitalinkomster. En regering som vågar stå upp för rimliga nivåer på A-kassa och sjukersättningar och som sätter stopp för gräddfilerna i vården. Det har vi inte just nu, men vi kan trots det inte vara passiva i vår region. Det finns en del vi kan göra i Västra Götaland, som att göra hälso- och sjukvården mer tillgänglig och jämlik i hela regionen, kraftsamla tillsammans med kommunerna för att alla ska ges möjlighet att få en gymnasieutbildning och stärka de hälsofrämjande och förebyggande insatserna.

Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare? Vi i Vänsterpartiet kan inte se den dödliga orättvisan fortsätta och ger inte upp vårt arbete för ett mer jämlikt samhälle.

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20