Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?

  • Publicerad 12:06, 3 okt 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. Trångboddhet, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättning, språksvårigheter och fördomar läggs ovanpå och förstärker risken för ohälsa. Det beror på klasskillnader och bristande jämlikhet.

Vi vill inte, som de borgerliga som öppnat upp för privata sjukvårds­försäkringar, öka hälsoskillnaderna i samhället genom att erbjuda de rikaste och högutbildade bättre vård än andra. Att vara på det hela taget frisk, väl­utbildad och behärska språket ger vassa armbågar som ger fördelar när en ska hitta fram till vården.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen vill arbeta strukturerat med inriktningen att minska skillnaderna i hälsa och livsvillkor i samhället och ville ha med det som ett prioriterat mål i vår region. De borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sverige­demokraterna röstade alla emot.

För att minska inkomstskillnader krävs en regering som inte sänker inkomstskatterna för de rika, som slutar hitta på nya RUT-avdrag och som törs beskatta kapitalinkomster. En regering som vågar stå upp för rimliga nivåer på A-kassa och sjukersättningar och som sätter stopp för gräddfilerna i vården. Det har vi inte just nu, men vi kan trots det inte vara passiva i vår region. Det finns en del vi kan göra i Västra Götaland, som att göra hälso- och sjukvården mer tillgänglig och jämlik i hela regionen, kraftsamla tillsammans med kommunerna för att alla ska ges möjlighet att få en gymnasieutbildning och stärka de hälsofrämjande och förebyggande insatserna.

Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare? Vi i Vänsterpartiet kan inte se den dödliga orättvisan fortsätta och ger inte upp vårt arbete för ett mer jämlikt samhälle.

Göteborgsnöje

Hon gör Filmfestivalens affisch 2021

Nöje "Som göteborgare är det särskilt roligt" Hon är etablerade sedan 90-talet och har väckt uppmärksamhet med bland annat ett upp och nedhängande träd över Drottninggatan i Stockholm. Nu presenteras Göteborgskonstnären Charlotte Gyllenhammar...torsdag 3/12 10:03

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40