Vårdsatsning. Vänsterpartiet tycker att vården måste prioriteras. Foto: Mostphotos/ Doug Olson

"Vi har ett välfärdsnödläge"

Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.

  • Publicerad 11:36, 16 jan 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har idag, 14 januari, utmanat regeringen och dess samarbetspartier om en välfärdssatsning. De uppmanas komma med ett förslag om minst 10 miljarder kronor mer till kommuner och regioner.Om regeringen inte agerar, kommer Vänsterpartiet att träffa M och KD för att söka ett gemensamt förslag om finansiering av mer pengar i statsbidrag för att satsa på välfärden.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen tycker att ”välfärdsnödläge” är ett bra ord i sammanhanget. Det är alldeles nödvändigt att staten hjälper till med pengar för att laga sprickorna i välfärden. Vår uppfattning är att hälso- och sjukvården är strukturellt underfinansierad och att det krävs satsningar från den nationella nivån för att uppnå en jämlik och jämställd vård över hela landet.

När en tiomiljarderssatsning fördelas på landets alla kommuner och regioner kommer vi i Västra Götalandsregionen att få ett ökat statsbidrag med 500 miljoner kronor.

Det skulle vara ett välbehövligt tillskott till hälso- och sjukvården. Vi kommer då att prioritera två huvudsakliga satsningar:

Satsa på primärvården. Det måste bli lättare att nå sin vårdcentral och få hjälp med sina medicinska behov där. Vi vill särskilt utveckla vården för de som är äldre eller lider av psykisk ohälsa. En fast vårdkontakt, läkare, diabetessjuksköterska, psykolog eller någon annan yrkesgrupp, är viktig för dessa patienter.

Vi behöver förbättra villkoren för personalen på våra sjukhus. Patienterna får en bättre vård, med kortare köer och färre sängar i korridorerna, om vi klarar att bemanna vården. För att kunna rekrytera och behålla vårdpersonal krävs både bättre arbetsmiljö och högre löner enligt vår uppfattning.

Vi välkomnar Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts initiativ idag som en angelägen välfärdssatsning. Det är också en uppmaning till partierna i Västra Götalandsregionen att i kommunikationen med sina respektive partier på riksnivå stå upp för att det krävs mer pengar till välfärden.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11