Foto: Pressbild

"Vi måste skapa en dialog med ungdomarna i Backa"

Fler barn än vanligt kommer vara hemma och för en del kommer det innebära större otrygghet. Både missbruk och våld i hemmet riskerar att öka under social isolering. Det menar artikelförfattarna.

  • Publicerad 13:28, 12 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Marie Brynolfsson (V) 2:e vice ordförande SDN Norra Hisingen Foto: Pressbild

Anna Siitam Wadman (MP) Gruppledare SDN Norra Hisingen Foto: Pressbild

Det var inte längesedan Backa var känt för socialt utanförskap, bilbränder och gängkriminalitet. Efter flera års satsningar från oss rödgrönrosa på jämlikhetsskapande insatser, sociala mötesplatser och fritid för ungdomar förändrades Backa till ett område med större social trygghet. Men det gick snabbt för det borgerliga styret att rasera allt arbete genom deras omfattande nedskärningar. Bland annat la de ner viktig fritidsverksamhet för äldre ungdomar.

Att det fick konsekvenser blev tydligt när 700 personer skrev under en namninsamling för att öka öppettiderna på fritidsgårdarna.I helgen kunde vi också se hur den sociala oron ökar. Vi är inte förvånade.

Det är dessutom särskilt viktigt att ha fritidsverksamhet just den här sommaren. Fler barn än vanligt kommer vara hemma och för en del kommer det innebära större otrygghet. Både missbruk och våld i hemmet riskerar att öka under social isolering. Det är därför oerhört viktigt för ungdomar att ha trygga sociala mötesplatser där det finns vuxna som känner ungdomarna.

Vi rödgrönrosa har nu drivit igenom att öppna upp fritidsgårdarna över sommaren, trots motstånd från det borgerliga styret. Men det är inte tillräckligt. Vi måste också skapa en förtroendefull dialog med ungdomarna i Backa. Något som motverkas genom ökade polisinsatser och ordningsvakter som det borgerliga styret hellre vill se. Ungdomarna behöver en plats att gå till, inte känna sig hotade på gatan.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21