Foto: Pressbild

"Vi måste skapa en dialog med ungdomarna i Backa"

Fler barn än vanligt kommer vara hemma och för en del kommer det innebära större otrygghet. Både missbruk och våld i hemmet riskerar att öka under social isolering. Det menar artikelförfattarna.

  • Publicerad 13:28, 12 jun 2020

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Marie Brynolfsson (V) 2:e vice ordförande SDN Norra Hisingen Foto: Pressbild

Anna Siitam Wadman (MP) Gruppledare SDN Norra Hisingen Foto: Pressbild

Det var inte längesedan Backa var känt för socialt utanförskap, bilbränder och gängkriminalitet. Efter flera års satsningar från oss rödgrönrosa på jämlikhetsskapande insatser, sociala mötesplatser och fritid för ungdomar förändrades Backa till ett område med större social trygghet. Men det gick snabbt för det borgerliga styret att rasera allt arbete genom deras omfattande nedskärningar. Bland annat la de ner viktig fritidsverksamhet för äldre ungdomar.

Att det fick konsekvenser blev tydligt när 700 personer skrev under en namninsamling för att öka öppettiderna på fritidsgårdarna.I helgen kunde vi också se hur den sociala oron ökar. Vi är inte förvånade.

Det är dessutom särskilt viktigt att ha fritidsverksamhet just den här sommaren. Fler barn än vanligt kommer vara hemma och för en del kommer det innebära större otrygghet. Både missbruk och våld i hemmet riskerar att öka under social isolering. Det är därför oerhört viktigt för ungdomar att ha trygga sociala mötesplatser där det finns vuxna som känner ungdomarna.

Vi rödgrönrosa har nu drivit igenom att öppna upp fritidsgårdarna över sommaren, trots motstånd från det borgerliga styret. Men det är inte tillräckligt. Vi måste också skapa en förtroendefull dialog med ungdomarna i Backa. Något som motverkas genom ökade polisinsatser och ordningsvakter som det borgerliga styret hellre vill se. Ungdomarna behöver en plats att gå till, inte känna sig hotade på gatan.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11