My Alnebratt (S), regionrådskandidat Västra Götalandsregionen. Foto: Socialdemokraterna/Mostphotos

"Vi Socialdemokrater vill investera i vår gemensamt ägda sjukvård"

Fakta blir till lögn och vården blir lidande när Moderaterna styr sjukvården Moderaterna, genom Peter Hermansson, anklagar oss för att ljuga om att de vill sälja svenska sjukhus.

  • Publicerad 09:02, 8 sep 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Låt mig då citera beslutet från deras arbetsstämma 2021:

”Moderaterna ska verka för: att möjliggöra privat drift av fler sjukhus och all annan vård och omsorg”.

"Socialdemokraterna sprider lögner om vården"

Att Moderaterna nu hävdar att de inte kommer att sälja ut några fler sjukhus är givetvis ett mycket glädjande besked för göteborgarna. Men går det att lita på att Moderaterna i Västra Götaland kommer att gå emot deras högsta beslutande organ?

Det finns en väldigt tydlig skiljelinje inom svensk sjukvårdspolitik, Moderaterna vill sälja ut och privatisera, vi Socialdemokrater vill investera i vår gemensamt ägda sjukvård. Efter åtta år av moderatstyrd vård i Västra Götaland kan vi granska resultatet. Vårdplatserna har minskat för varje år och köerna har nästintill fördubblats.

Den systematiska underfinansieringen av våra sjukhus har lett till personalflykt och läkare varnar för patientsäkerheten. Moderaterna köper in dyr vård från privata utförare och hyr in personal, samtidigt som man underfinansierar den egna offentliga vården. Det här håller inte. Moderaterna menar att de har tillgängligheten till vården som fokus, samtidigt har deras styre lett till ett vårdkaos som gör att 130 000 personer nu står i en vårdkö i Västra Götaland. Genom att främja privata sjukvårdsförsäkringar och privata vårdbolag driver de på för att de som har råd kan köpa sig före i kön.

Detta vill vi Socialdemokrater sätta stopp för. Man ska inte kunna köpa sig före i kön till vård som betalas av våra gemensamma skattepengar. Vi Socialdemokrater står upp för valfriheten. Men valfriheten ska finnas hos medborgarna, inte hos vårdbolagen. När Moderaterna styr vården är det inte patienternas behov som avgör var vården finns, det som styr är var vårdbolagen kan tjäna mest pengar. Under våren har vi nåtts av informationen att ett riskkapital som delägs av en statlig fond i Abu Dhabi vill köpa upp sjukhus och vårdcentraler i Göteborg.

Vi Socialdemokrater ifrågasätter starkt att det ligger i svenskarnas intresse att Förenade Arabemiraten äger vård och därmed har indirekt tillgång till patientinformation i Sverige. Vi vill därför stärka kontrollen av upphandlade aktörer. Idag görs ingen ägarprövning när ett vårdbolag säljs vidare till nya ägare. Det här är en stor risk för regionen och i slutändan alla oss skattebetalare.

Vi Socialdemokrater har därför lagt fram förslag om att införa en hårdare prövning av ägare även vid vidareförsäljning av bolag. Detta röstade det moderatledda styret emot. Vi Socialdemokrater står redo att styra upp i det vårdkaos som Moderaterna lämnat efter sig. Genom att investera i det gemensamma och se till att personalen har de resurser som krävs ska vi korta vårdköer och skapa en bättre vård för alla göteborgare.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00