Stadsråd Lena Hallengren Socialminister Foto: Kristian Pohl AB/Regeringskansliet

"Vilken del av vår välfärd vill M sälja härnäst?"

Vår svenska välfärd har byggt ett av världens starkaste samhällen. Vi socialdemokrater är stolta över att ha varit med och lett det bygget. Men de senaste decennierna har sönderprivatiseringen skapat sprickor i skolan, vården och omsorgen. Nu behöver vi ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

  • Publicerad 11:43, 31 aug 2022

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sverige har fått en stökig marknadsskola. Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gått med 1,3 miljarder kronor i vinst. Det motsvarar hela 2200 lärartjänster. Betyg anses vara affärshemligheter, skolbolag som gått i konkurs kräver pengar från kommunerna och elever väljs bort i skolvalet. Hela Sverige förlorar på det.

Nu ser vi samma utveckling inom vården. Privata sjukvårdsförsäkringar riskerar att skapa ett A- och B-lag i vården när vissa vårdbolag låter patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter vars vård finansieras av skatten. I våras lade en statlig fond från Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de större vårdbolagen i Sverige.

Här i Göteborg drivs Lundby sjukhus av det vårdbolaget, ett bolag som alltså kan vara på väg att säljas till ägare i emiratet Abu Dhabi. Odemokratiska stater kan äga sjukhus och vårdcentraler i vårt land. Ska vår välfärd drivas på det här sättet? Självklart inte, säger vi Socialdemokrater.

Ulf Kristerssons moderater tycks välkomna detta och har vägrat svara på frågor om den här försäljningen. De vill till och med öka takten på utförsäljningarna. Moderaterna har beslutat att de ska jobba för att fler av svenska folkets sjukhus ska privatiseras. Men vilka verkar vara hemligt. Nu måste Moderaterna svara. Vilka sjukhus de vill sälja här i Göteborg? Är det Sahlgrenska eller Angereds närsjukhus som är till salu?

Moderaterna måste också svara på vem de vill sälja svenska folkets sjukhus till. Riskkapitalister? Utländska intressen? De måste svara på varför de är beredda att riskera Sveriges säkerhet på det här sättet. Akutsjukhusen är centrala för människors trygghet och strategiska resurser för vårt totalförsvar.

Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut. Vi vill att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor och privata vård- och omsorgsgivare. Vinstjakten i skolan ska stoppas och religiösa friskolor förbjudas. Så tar vi tillbaka den demokratiska kontrollen och kan anställa fler kollegor till de som jobbar i välfärden och förbättra arbetsmiljö. Så ser vi till skolan kan fokusera på kunskap och att vård ges efter behov.

För oss här i Göteborg innebär de förslag som vi socialdemokrater nu lägger fram att invånarna kommer kunna vara säkra på att få en god vård, oavsett om du bor i Askim eller i Biskopsgården. Med den här politiken kommer alla Göteborgs elever få gå i en skola som fokuserar på kunskap – inte på vinstjakt eller religiös indoktrinering.

Om Socialdemokraterna vinner valet kommer vi i Göteborg, inte marknaden, få bestämma vilka skolor som ska startas här.

Svenska folket måste kunna styra den välfärd som de betalar för. Därför går vi socialdemokrater till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Nu är Moderaterna skyldiga att förklara för väljarna varför och till vem de vill sälja vår gemensamma välfärd.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00