Flera kvinnor har under de senaste veckorna mördats av män runt om i landet. Foto: Mostphotos (genrebild)

"Wahlgrens värld får mer reaktioner än mäns våld mot kvinnor"

  • Publicerad 13:43, 23 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på GöteborgDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Göteborgs stad är enligt lagen skyldiga att hjälpa människor som utsatts för våld.

Politiker. Socialnämnd Hisingens ordförande. Foto: Pressbild

En mamma i Flemingsberg knivhöggs framför ögonen på sina egna barn. En nybliven mamma utsattes för grovt våld och knivhöggs till döds i Älta, hennes barn befann sig i samma lägenhet. En 44-årig kvinna attackerades mitt på ljusa dagen av sitt ex i en gångtunnel vid resecentrum i Linköping. I lördags strax innan lunch misshandlades en 44-årig kvinna till döds på öppen gata i Alvesta.

Händelser i Wahlgrens värld får mer reaktioner än det utbredda våldet som kvinnor utsätts för av män. Våld mot kvinnor är ovärdigt för vårt samhälle och det är ett stort misslyckande att samhället inte kan skydda kvinnor från det.

I skuggan av virusets dödliga effekter har våldet i nära relationer ökat. Hemmet, en plats som ska vara trygg och en fristad, är för många kvinnor ett minfält där de hela tiden måste vara på sin vakt. Ett steg i fel riktning kan få förödande konsekvenser. Hemmet är den farligaste platsen för många kvinnor. Nästan var tredje vecka mördar en man en kvinna han har, eller tidigare haft, en nära relation med.

Göteborgs stad är enligt lagen skyldiga att hjälpa människor som utsatts för våld, men behöver inte erbjuda skyddat boende. Där kommunen brister har ideella kvinnojourer, ofta drivna av kvinnor, klivit fram och hjälpt de utsatta. Enligt Socialstyrelsens öppna jämförelser av våld i nära relationer 2020 framgår det en rad brister i Göteborg.

Vi måste göra mer för att skydda de kvinnor och barn som lever under detta förtrycket. Detta är några förslag på åtgärder vi kommer arbeta för i Alliansens kommande budget för staden:

✔︎ Ge kvinnojourerna stabilt och långsiktigt ekonomisktstöd.
✔︎ Skapa en helhetsyn och samordning från staden med vården, ungdomsmottagningen och polisen.
✔︎ Systematisk uppföljning för att utveckla verksamheten när det gäller kvinnofridsbrott och barnfridsbrott.
✔︎ Säkra skolgång för barn i skyddat boende.
✔︎ Samarbete mellan kommunala och privata bostadsbolag för att ordna varaktigt boende åt vuxna och barn som vistas i skyddat boende.
✔︎ Insatser för att nå våldsutövare och förebygga återfall i våldsbrott.

När samhället är i kris så ökar utsattheten för grupper som redan har det svårt. Ett vanligt missförstånd är att det bara är offret och gärningsmannen som berörs av våldet, men så är inte fallet. Liksom barn som blir slagna kan även barn som bevittnar våld mellan närstående fara mycket illa. Tyvärr förblir de ofta osynliga. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, lever cirka 150 000 barn i Sverige tillsammans med en förälder som blivit misshandlad av den andra föräldern. Alla barn ska ha rätt till en trygg uppväxt och en trygg hemmiljö.

På tre veckor har fem kvinnor mördats. På öppen gata och i det som skulle vara tryggheten i deras hem. Vi måste göra mer både som medmänniskor och i politiken. Vi, Göteborgs politiker, måste göra allt vi kan för att de som utsätts för våld, kränkningar eller förtryck, får den hjälp de behöver. Som medmänniskor måste vi säg ifrån när vi hör någon eller se något som går över gränsen samt prata med killar och män i vår närhet. Det handlar om att skapa frihet på riktigt.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39