Sven-Erik Kristensen på mäklarfirman Bjurfors tror bland annat övertron på värdet på sin engen bostad handlar om att man vet vilka resurser man lagt på boendet. Foto: Mostphoto/Bjurfors

Göteborgarna överskattar värdet av sin bostad

De flesta göteborgarna tycker att de har bra koll på sin bostads värde. Och en fjärdedel tror att den egna bostaden är mer värd än grannens. Det kan bidra till att bostäder blir svårsålda, menar mäklare.

  • Publicerad 12:15, 8 jul 2018

Nio av tio göteborgarna anger att de har god kunskap om vad den egna bostaden är värd. Det visar en SIFO-undersökningen som mäklarfirman Bjurfors har beställt.

– Kunskapen har ökat markant de senaste 10 till 20 åren. Man är jätteintresserad av sin bostad och pratar värde. Det gjorde man inte förr, därför känner nog många att de har bra kunskap, säger, Sven-Erik Kristensen, regionchef Bjurfors Göteborg.

Övertro på värdet

Samtidigt tror var fjärde göteborgare att sin egen bostad är mer värd än liknande bostäder i samma område. Sven-Erik Kristensen tror att uppskattningen beror på att man helt enkelt har mer kunskap om sitt eget boende än om grannens.

– Det är ganska naturligt. Det handlar om att du vet vad du själv har gjort, du vet när du målade om, bytte kök och hur mycket tid och resurser du la på det. Då är det lätt att tänka att man gjort mer än andra, säger han.

Övertron på bostadens värde hänger även ihop med att man överskattar hur nyligen man utförde renoveringar eller bytte ut köket, menar Sven-Erik Kristensen. Oftast är det längre tillbaka i tiden än vad man tror.

"Vill rättfärdiga sitt köp"

En annan förklaring till övertron på värdet kan vara att många känner att man har ett bättre läge i området.

– Jag tror att en del handlar om att man har köpt bostaden och vill gärna rättfärdiga sitt köp och tänker ”jag köpte den för att den var bättre än andra bostäder”.

Kan bli svårare att sälja

Enligt Sven-Erik Kristensen kan effekten av övertron på värdet ställa till med problem på en något mättad eller hämmad marknad som i dagsläget.

– Många säljare har i dag högre förväntningar på priset än vad köparna har. Det kan göra att många affärer tar längre tid eller att bostäder inte säljs alls, säger han.

Tips från mäklaren!

Goda förberedelser är det som ökar förutsättningarna för att din bostadsaffär ska bli så lyckad som möjlig.

Först och främst ska man rätta till eventuella fel och brister så man inte hamnar i ett läge där köpare försvinner på grund av fel som skulle kunna åtgärdas.

Välj ljusa färger som tilltaler den stora massan om du målar om inför en försäljning.

Försök få koll på hur skicket på er bostad är i jämförelse i andra bostäder i området.

Om alla grannar ha bytt kök de senaste fem åren så tjänar man på oftast på att investera 100 000 kronor på ett nytt kök om det är gammalt. Men har du redan ett okej kök är det inte lika lönsamt att fixa det.

Renoveringar inför försäljning handlar om att komma upp i normalskick.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG