Foto: Lisa Stridh

Efter nya lagen: Fler frågor än klagomål

Det nya rökförbudet är inne på sin första vecka. På miljöförvaltningen, som ansvarar för tillsynen, har man fått fler frågor än klagomål.

  • Publicerad 14:10, 3 jul 2019

– Vi har fått in en del ärenden, men det mesta är frågor från privatpersoner, säger Kristina Winnansson, miljöinspektör, miljöförvaltningen.

Vad är det för frågor?

– Det kan vara om var man får röka någonstans eller vad man ska göra om någon röker på hållplatser, till exempel.

Vad ska man göra om någon röker på hållplatser?

– Man kan säga till. Det är lättare för en privatperson att säga till om det är tydligt skyltat. Den som ansvarar för hållplatsen ansvarar också för skyltningen, säger Kristina Winnansson.

De ser till att tobakslagen följs

Så tacklar Göteborg rökförbudet i sommar

När det gäller uteserveringar är det ägaren som bär ansvaret om någon trotsar rökförbudet. Den som fortsätter att röka, trots tillsägelse, riskerar att bli avvisad. Om konflikt uppstår kan det bli en fråga för polisen.

Miljöförvaltningen har tillsynsansvaret gentemot krögarna. I första hand handlar det om att kontrollera skyltning, men bara om någon anmält att skyltningen är otillräcklig eller att rökförbudet trotsats.

– Stickprovskontroller är inget vi har diskuterat hittills. Vi åker ut och kontrollerar om det har kommit klagomål. I första hand kontaktar vi ägaren och berättar vad som gäller. Om inte det inte hjälper kan det hända att vi får ta beslut om vite, säger Kristina Winnansson.

Ett sista bloss in i ovissheten

I Stockholm har flera klubbar och krogar ansökt om och fått beviljat rökruta utomhus. Men i Göteborg finns inga planer på undantag.

– Vad jag vet är det ingenting som har diskuterats. Som vi tolkat lagen ska det vara rökförbud på uteserveringar, utan undantag, säger Kristina Winnansson.

Känns det som ni har kontroll på hur ni ska hantera den nya lagen?

– Vi har rutiner redan nu. Sedan är det en väldigt ny lag, så en del kommer att visa sig efter hand och hur mycket tid vi ska lägga på olika saker. När det gäller beslut får vi invänta vägledande domar som vi kan utgå från i fortsättningen. Än så läge finns det inga vägledande domar, säger Kristina Winnansson.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57