Odlare sätter Norgården på Hisingens matkarta

Malin Lingnert och Nina Wängberg är småskaliga grönsaksodlarna som tagit över arrendet på Norgården i Skogome. Nu på fredag öppnar de gårdsbutik med nyskördade grönsaker och framtida drömmar.

  • Publicerad 13:30, 9 sep 2021

Sedan försommaren arrenderar Malin Lingnert och Nina Wängberg den gamla gården Norgården i Skogome på Norra Hisingen. De båda är nu i full gång att åter göra gården till en plats för odling och matkultur.

– Vi har så många drömmar och idéer för Norgårdens framtid, och att öppna gårdsbutiken är ett första steg. Det känns fantastiskt att efter så kort tid kunna bjuda in Hisingsborna till gården. Nu är vi igång, säger Malin Lingnert.

Men det är bara början. Planen är att göra Norgården till en hubb för inspiration, samtal och aktion för ett hållbart matsystem.

– Här på gården finns stora lokaler och ekonomibyggnader som i mångt och mycket behöver rustas upp, men där finns stora möjligheter för nya verksamheter att växa. Inte minst drömmer vi om en fast servering, en restaurang, och att kunna bygga ut gårdsbutiken. Men också att ta in andra verksamheter, som kursverksamhet och utbildningar, säger Malin.

Sedan smygpremiären av Norgårdens grönsakshandel i slutet av augusti har redan många hittat till ladugården.

– Ambitionen är att gården ska bli en samlingsplats för allt som har med odling att göra, men även för andra delar av matsystemet, att vi kan hjälpa till att skapa ett stabilare system för framtiden.

Fredag 13 september slår dörrarna upp på riktigt och lovar ett brett utbud av nyskördade grönsaker. Tomater, gurka, kål av alla sorter, zucchini, bönor, majs, lök och rädisor är lite av det som finns i säsong just nu. Grönsaker med färg, form och smak direkt ur jorden.

Under premiärdagarna erbjuds tillfälle att möta de båda grönsaksbönderna, att fika och se sig om på gården, självplock av blommor och möjlighet att prova på att slå med lie. Keramiker Sanna Hagström säljer dessutom hantverk av finaste slag i form av skålar, fat, krukor med mera.

Efter invigningen står gårdsbutiken öppen för självbetjäning, plocka på dig det du vill ha och swisha direkt till Malin och Nina. Grödor och instruktioner finns på plats. Det enda som fattas i dagsläget är en skylt som visar vägen från Lerbäcksvägen in till Norgården, men även den är på gång lovar Malin.

Och vilken är då favoritgrönsaken att odla och äta?

– Jag säger som jag alltid gör, skrattar Malin:

– Broccoli!

Hitta till Norgården och gårdsbutiken

Adress: Knipplebergsvägen 15, Skogome

Invigningshelgen:
Fredag 11 september, kl 16-19 och framåt
Lördag 12 september, kl 11-14

Hemsida: www.backakokstradgard.se

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39