Politik. Högerextreme politikern Rasmus Paludan vill med sina demonstrationer väcka uppmärksamhet för sitt parti, Stram kurs. Bild från en tidigare demonstration i Malmö, 16 april. Foto: Nicklas Fohlmann/Byrd

Rasmus Paludan till Frölunda torg – får ja av polisen

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att demonstrera vid Frölunda torg senare i veckan. Det meddelar polisen.

  • Publicerad 12:09, 11 maj 2022

Det blir andra gången den högerextreme politikern Rasmus Paludan håller manifestation på Frölunda torg.

Senast var i slutet av februari då politikern höll tal, försökte initiera en frågestund och gjorde det som har blivit hans signum – bränna koraner.

Högerextrem polisanmäld efter demonstration

Rasmus Paludan har under våren haft sammankomster på flera håll i landet som har orsakat tumult och upplopp.

Samtidigt har han också nekats tillstånd i bland annat Hjällbo och i Borås, vilket har blivit fall för Förvaltningsrätten.

I Hjällbo gick rätten på polisens linje. Men i Borås föll domen ut annorlunda, viket ligger bakom beslutet om att godkänna kommande manifestationer vid Frölunda torg, i Borås och i Trollhättan.

Domen: Rätt att stoppa koranbränning i Angered

Förvaltningsdomen menade att polisens skäl till avslagsbeslutet var allvarliga, men att de inte utgjorde sådana exceptionella förhållanden som innebar att det fanns skäl för att vägra tillstånd att genomföra en allmän sammankomst.

– Den här domen måste vi nu ta hänsyn till i våra bedömningar, förklarar kommenderingschefen Anders Börjesson i pressmeddelande.

Han fortsätter:

– I domen hänvisas det till att polisen har möjlighet att uppställa villkor om bland annat tid och plats för demonstrationen, om det behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet. Tillstånd för allmänna sammankomster kan ges, men på andra platser än vad som står i ansökan. Eventuella justeringar bygger på vår bedömning av säkerhetsläget.

Vid allmänna sammankomster har ofta polisen en kommendering. Syftet är att säkerställa den närvaro som behövs för att sammankomsterna ska kunna genomföras utan brott och ordningsstörningar.

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten och möjligheten till opinionsyttringar, säger Anders Börjesson.

Rasmus Paludan har fått tillstånd för sin manifestation 12 maj på Frölunda torg.

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20