Två fängelsedomar efter BLM-demonstrationen i Göteborg

Sex personer döms för våldsamt upplopp efter BLM-demonstrationen i Göteborg i juni 2020. Två fängelsestraff har delats ut och och tre har fått ungdomstjänst.

  • Publicerad 16:05, 17 nov 2021

Första omgången i den stora rättegången – efter de våldsamma efterdyningarna från stöddemonstrationen för Black Lives Matter (BLM) förra sommaren – är avklarad.

I ärendet står totalt 36 personer åtalade och Göteborgs tingsrätt har nu meddelat domen för de första sex varav flera var under 18 år vid tiden för händelsen.

Två personer döms till fängelse, där det längsta fängelsestraffet är tre månader för våldsamt upplopp och egenmäktigt förfarande.

En person döms till villkorlig dom och tre personer döms till ungdomstjänst.

Filmbevis

Bevisningen består till stor del av filmer från polisens kroppskameror och drönare samt övervakningsfilmer från butiker och allmänhetens filmer.

Rättegången väntas pågå fram till den 20 januari 2022.

Hjälten från upploppen: Murphy Alex tillbaka som förebild

Från stöd till stök

Bakgrunden till händelserna är från 7 juni, 2020 då demonstranter samlades vid Heden och tågade genom centrala Göteborg.

Demonstrationen hade initierats till stöd för Black Lives Matter. Rörelsen startade som en hashtag på sociala medier för att synliggöra polisvåld och rasism efter att en svart amerikan, George Floyd, dött när han greps av polis i Minneapolis i maj förra året.

Den planerade demonstrationen gick lugnt till, men därefter fortsatte en folksamling att tåga och vid Götaplatsen urartade situationen.

Polisen efterlyser filmer från upploppet

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21