NÖJDA. Ny undersökning visar att övervägande majoritet av patienterna i primärvården är nöjda med sin vårdcentral och den vård eller behandling de får. Foto: Mostphotos (genrebild)

Utsedd: Bästa vårdcentralen finns i Göteborg

Närhälsan på Styrsö toppar och Lövgärdets vårdcentral är bland de tio bästa i hela Västra Götaland. Det visar en ny nationell patientenkät.

  • Publicerad 09:27, 26 feb 2020

Det är glädjande är att alla värden blivit bättre.

Det finns över 200 vårdcentraler i Västra Götaland varav drygt hälften drivs i regionens, Närhälsans regi, övriga är privatägda.

Två av Närhälsans vårdcentraler i Göteborgs kommun kvalar in bland de tio bästa, visar en nationell patientundersökning som innehåller närmare 16 000 svar från primärvårdspatienter i Västra Götaland:

Styrsö som toppar hela listan och Lövgärdets vårdcentral som hamnar på en åttonde plats.

Samtidigt visar undersökning att en övervägande majoritet av patienterna i primärvården är nöjda med sin vårdcentral och den vård eller behandling de får.

– Det är glädjande är att alla värden blivit bättre och vi är tacksamma för att fler patienter valt att besvara enkäten än tidigare år. Det här ger vårdcentralerna ett bra underlag i sitt utvecklingsarbete, säger Marie Gustafsson som är primärvårdschef, koncernkontoret, Västra Götalandsregionen till VGRFokus.

Undersökningen visar bland annat att 85 procent av de som svarat på enkäten upplever att de mötts av medkänsla och omsorg i kontakt med vården. Dessutom säger 90 procent att de blivit bemött med respekt och värdighet oavsett bakgrund, såsom kön, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning med mera.

I enkäten framkommer även övergripande förbättringsområden för Närhälsan.

– Det område där VGR har de största förbättringspotentialerna utifrån enkätsvaret är kontinuitet och koordinering.  Exempelvis hur vården samordnas kring patienten. Detta är något som vårdcentralerna arbetar med att stärka, säger Marie Gustafsson.

Topp tio vårdcentraler:

Närhälsan Styrsö vårdcentral – 95,5 poäng

Tranehälsan – 93,1

Wästerläkarna – 93

Närhälsan Horred vårdcentral – 91,5

Brämhults Vårdcentral – 91,4

Närhälsan Bäckefors vårdcentral – 90,9

Sotenäs Vårdcentral i Hunnebostrand – 90,8

Närhälsan Lövgärdet vårdcentral – 90,6

Rävlanda Vårdcentral – 90,2

Närhälsan Tranemo vårdcentral – 90

Den nationella patientenkäten översätter patienternas svar till en särskild poängskala där 100 är maxpoäng. Och när det gäller helhetsintrycket, patientens upplevelse av vården sett till helhetsaspekten, upplevd effektivitet och utfall, omhändertagande och trygghet så får Västra Götaland som helhet 80 poäng, högsta siffran sen mätningarna började i sin nuvarande form 2015.

Källa: VGRFokus

Visa merVisa mindre

Vårdval Vårdcentral...

... innebär att invånarna i Västra Götaland kan välja vilken vårdcentral man vill bland de godkända vårdcentralerna såväl Närhälsans som privatdrivna i Västra Götalandsregionen som ingår i vårdvalet. 

Invånare kan även välja vårdcentral i ett annat landsting.

Källa: Västra Götalandsregionen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Teater Tofta vågar spela i sommar

"Glömska" den avslutande pjäsen i Göran Parkruds familjetrilogi Teater Tofta både trotsar och respekterar coronapandemin. För elfte året spelas därför sommarteater på Tofta Herrgård. "Vi har tänkt att inte allt ska stanna av", säger Susanna Helldén.fredag 3/7 18:51

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11