Tips. Här är punkterna du bör ha med i avtalet när du hyr ut sommarstugan. Foto: Mostphotos

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus.

  • Publicerad 14:37, 13 aug 2020

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

Cassandra Larsson, konsumentrådgivare vid Konsument Göteborg Foto: Markus Andersson

Vad ska jag tänka på när jag hyr ut sommarhuset?

Fråga: Jag funderar på att hyra ut mitt sommarhus till sommargäster nästa år men känner att jag inte riktigt vet vad jag bör tänka på i en sådan situation. Har du några råd att dela med dig av?

Svar: Först skulle jag råda dig att du formulerar ett avtal som hyresgästen ska acceptera innan hen hyr ditt hus. Då blir det tydligt vad ni har kommit överens om. Ett avtal kan ingås på flera olika sätt.

Antingen genom att du och hyresgästen signerar ett skriftligt avtal på papper. Se till att båda parter får ett varsitt exemplar. Ett avtal som ingås digitalt är också giltigt. Det kan ske via mail, sms eller genom Kivras kostnadsfria signeringstjänst genom att båda parter identifierar sig med Bank-ID.

Här kommer förslag på vad som kan finnas med i ett avtal:

• Priset och eventuell handpenning.

• När och hur betalning ska ske.

​• Kontaktuppgifter till en kontaktperson hyresgästen kan nå under hyrestiden.

• Avbokningsregler.

​​​​• Faciliteter i huset.

• Städning.

• Ansvar om något går sönder.

Om du vill vara extra noggrann kan du även fota dina mest ömtåliga ägodelar. Om saken skadas kan du bevisa hur skicket var innan uthyrningen. Du kan också förbereda en inventarielista som du låter hyresgästen läsa igenom och bekräfta skriftligt. Om något försvinner från ditt hur kan du bevisa att saken fanns när hyresgästen påbörjade uthyrningen.

Informera din hyresgäst om hur nycklar till huset lämnas ut och hur de ska lämnas tillbaka. Om olyckan skulle vara framme är det alltid bra att kontrollera att din försäkring även gäller när du hyr ut ditt hus under en kort period.

Kom ihåg att du kan behöva betala skatt om du hyr ut din privatbostad för mer än 40 000 kronor per år. Ta i sådana fall kontakt med Skatteverket för att få mer information om vilka regler som gäller.

Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren?

Fråga: I början av semestern köpte jag en båt. Båten har strulat sedan dag ett. Nu har säljaren, som är ett företag, tagit tillbaka båten för att reparera den. Jag har äntligen fått tillbaka båten men jag har nu fått en faktura med reparationskostnaderna. Jag trodde att säljaren skulle bekosta reparationen och jag undrar om jag måste betala?

Svar: När du som privatperson köper en sak av ett företag gäller konsumentköplagen. Enligt lagen har du rätt att reklamera ursprungliga fel inom tre år från köpet. Att reklamera betyder att du klagar på felet till säljaren.

Du har endast rätt att klaga på fel som fanns när du köpte båten. Man utgår från att fel som visar sig inom sex månader från köpet är ursprungligt.

För att företaget ska gå fri från ansvar måste de kunna bevisa att det är du som har orsakat skadan. Om de inte kan göra det har du rätt att kräva att reparationen ska ske kostnadsfritt för dig.

Företag ansvarar även för varor de förmedlar åt någon annan

Fråga: Jag har köpt en bil av ett företag som jag har reklamerat på grund av ett fel.

Säljaren säger att företaget bara har förmedlat köpet åt en privatperson och att de inte har något ansvar för bilen. Stämmer det?

Svar: Nej, det stämmer inte. Enligt konsumentköplagen ansvarar företaget även för varor de förmedlar åt en annan privatperson.

I ditt fall har du rätt att ställa dina krav enligt konsumentköplagen både till förmedlaren och säljaren.

Har jag rätt att ersättas för försenat tåg?

Fråga: Jag skulle resa mellan Uppsala och Göteborg men tåget blev försenat med en och en halv timme. Har rätt att få ersättning för förseningen?

Svar: För tågresor där tåglinjen är längre än 15 mil kan du kräva kompensation för förseningar på minst 60 minuter. Reglerna gäller i hela EU. Om tåget har blivit försenat 60 minuter eller mer har du rätt att få tillbaka en fjärdedel av biljettpriset.

Om tåget har blivit inställt är det tågföretaget som ska se till att du kommer fram till ditt resmål på annat sätt. Glöm inte att läsa tågbolagets villkor för att se om just ditt tågbolag ger generösare ersättning till sina resenärer.

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Debutant med siktet inställt på producentrollen

Klara Goliger släpper EP Med "22" solodebuterar Göteborgsmusikern Klara Goliger med mersmak. Men mest av allt siktar hon på producentrollen.lördag 19/9 17:40

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

GOW och Emigranternas hus vädjar till staden

Skriver öppet brev till kommunstyrelsen och kulturnämnden Nästa år fyller staden 400 år och att fira stadens födelsedag och framför allt dess människor i både nutid och dåtid är i sig självt en kulturmanifestation, ett hyllande av människans skapande på den...torsdag 27/8 11:52

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11