Det gäller när du handlar av Amazon

  • Publicerad 16:42, 23 feb 2021

Cassandra Larson jobbar som konsumentrådgivare på Konsument Göteborg. Det är en tjänst som tillhandahålls av Göteborgs Stad för att ge dig som kommuninvånare gratis konsumentrådgivning till oberoende och nyttig information.

Cassandra Larsson, konsumentrådgivare. Foto: Markus Andersson

Padelracketet från Amazon var trasigt

Fråga: Jag har beställt ett padelracket från svenska Amazon till ett fantastiskt bra pris. Det som var mindre fantastiskt var att jag fick ett mejl där säljaren informerade mig om att paketet hade skadats i transporten och därför inte skulle levereras till mig. Jag fick även en återbetalning. Jag som gärna vill ha min vara kontaktade Amazon för att klaga på förseningen och be dem skicka mig en ny vara. Till svar fick jag att jag skulle kontakta säljaren och inte Amazon. Jag trodde att jag hade handlat av Amazon men tydligen hade jag inte det. Vad gäller här?

Svar: Amazon är en onlinehandelsplattform där företag kan lägga ut sina varor till försäljning. På plattformen säljer Amazon sina egna varor men de låter även andra företag sälja sina varor hos dem. På din order­bekräftelse står det vilket företag som du har handlat av. Har du köpt en vara av ett annat företag fungerar Amazon endast som en förmedlare och har inget ansvar för trasiga varor eller försenade beställningar. I en sådan situation ska du kontakta det säljande företaget för att framställa dina krav.

Vad riskerar jag genom att hålla inne med min betalning?

Fråga: Jag har anlitat en hantverkare som har renoverat vårt badrum. Samtidigt som jag har fått en faktura för arbetet har jag upptäckt flera fula sprickor i kaklet. Jag har fått information om att jag har rätt att hålla inne med betalningen och med så stort belopp som motsvarar vad det skulle kosta att åtgärda felet. Däremot är jag orolig över vad som kan hända om jag inte betalar hela fakturan.

Svar: Det är alltid svårt att förutse vad som kommer att hända om du väljer att använda dig av din lagliga rätt att hålla inne med en del av betalningen. Det värsta tänkbara scenariot vore om företaget fortsätter att kräva dig på betalning. Företaget kan då välja att ta kravet vidare till inkasso eller Kronofogden. Däremot har du möjlighet att motsätta dig krav som kommer därifrån. Det kallas för att du bestrider betalningsansvaret. Det bästa vore då att komma överens med företaget om att ta tvisten till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

I ARN kan ni få en kostnadsfri och opartisk prövning av ärendet. Om företaget går vidare till Kronofogden eller domstol kommer ARN att avvisa din anmälan. Eftersom två myndigheter inte kan handlägga samma ärende samtidigt. I en sådan här situation rekommenderar jag att du kommer överens med företaget om att ni inte är överens och att ni tar ärendet till ARN. Då kan det vara bra att ta kontakt med kommunens konsumentvägledning, eller om sådan saknas Hallå Konsument, för att få vägledning i ditt specifika ärende.

Kan företaget neka mig min garanti?

Fråga: Jag köpte en torktumlare med tio års garanti. När den började krångla efter fem år kontaktade jag tillverkaren för att klaga på felet. Jag fick då till svar att eftersom jag inte hade registrerat min produkt hade jag ingen garanti. Jag blev väldigt förvånad och undrar om jag trots det kan kräva att torktumlaren lagas?

Svar: När du som privatperson köper en vara av ett företag gäller konsumentköplagen. Enligt lagen har du tre års reklamationsrätt. Det betyder att du har rätt att klaga på ursprungliga fel inom tre år från köpet. Ett ursprungligt fel är exempelvis ett fabrikationsfel, det vill säga fel som du inte själv har orsakat eller som inte beror på normalt slitage.

En garanti däremot är ett frivilligt löfte från tillverkaren om att varan ska hålla en viss tidsperiod. Eftersom det är frivilligt att ställa ut en garanti bestämmer företaget själv: om produkten kommer med en garanti, hur länge garantin gäller och vilka fel som omfattas av garantin

Eftersom en garanti är ett frivilligt
åtagande bestämmer även företaget hur du ska göra för att kunna utnyttja garantin.

Bebisim-kursen ställdes in – vill ha pengarna tillbaka

Fråga: Jag och min bebis skulle gå på en bebisim-kurs. På grund av restriktionerna med anledning av pandemin har kursen ställts in och jag har blivit erbjuden ett presentkort för den delen som är kvar av kursen. Jag vill hellre ha mina pengar tillbaka men vet inte om jag har rätt till det.

Svar: Utgångspunkten är att avtal ska hållas. Du ska betala kursavgiften och företaget ska tillhandahålla den kurs som utlovats. Om ena parten inte håller sin del av avtalet begår den avtalsbrott. Det saknas visserligen lagstiftning för kurser och utbildningar men det går att få vägledning från konsumenttjänstlagen som gäller när privatpersoner köper tjänster av företag. Om en tjänst inte kan levereras kan du som konsument kräva pengarna tillbaka för den del av kursen som har ställts in.

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12